På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Adjunkt

Adjunkt

Adjunkt - är en arbetstitel som används i dagens Sverige (år 2019) ganska sällan, men ändå förekommer.
Det är en arbetstitel som förekommer inom utbildningsväsendet.

En adjunkt är en lärare på gymnasieskolor, tidigare vid läroverk (läroverksadjunkt), och på lärosätena, dvs på högskolor och universitet (högskoleadjunkt, universitetsadjunkt, akademiadjunkt eller teologie adjunkt).

Utbildning

Adjunkter har vanligtvis en magisterexamen (kandidatexamen + ett års påbyggnadsutbildning på magisterprogrammet, dvs sammanlagt 4 års studier på högskolenivå på heltid) men inte doktorsexamen. Högskoleadjunkter vid yrkesinriktade utbildningar har i allmänhet lång yrkeserfarenhet inom det aktuella kunskapsområde.

Universitetsadjunkt i ett konstnärligt ämne
Anställning av universitetsadjunkter i konstnärliga ämnen grundas på konstnärliga och pedagogiska meriter och förutsätter ingen bestämd akademisk examen. Denna kategori av adjunkter har dock ofta konstnärlig utbildning på mycket hög nivå.
 

Lilla ordboken

  • The common application - är en sökfunktion för elever som söker utbildningar utomlands (utanför Sverige). För mer info - var god se commonapp.org.
  • ECTS - är en förkortning som står för European Credit Transfer & Accumulation System, a standard means for comparing the "volume of learning based on the defined learning outcomes and their associated workload" for higher education across the European Union and other collaborating European countries.
  • Uppdragsutbildningar
    En uppdragsutbildning kan inte sökas av privatpersoner eller om man är "enskild firma". Uppdragsutbildning kan endast köpas av en s.k. juridisk person, dvs ett företag (AB), myndighet eller organisation, som vill kompetensutveckla sin personal till gagn för företaget eller verksamheten. Man behöver alltså vara anställd eller knuten till ett företag/organisation som är villig att betala för utbildningen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.