En lektor är en erfaren och högt utbildad lärare som har fått titeln genom goda vitsord och kvalifikationer. Lektor är, liksom förstelärare, en karriärtjänst för legitimerade lärare. Rollen och ansvaret för en lektor bestäms av utbildningsförvaltningen.
Som lektor arbetar du med att systematiskt förbättra undervisningen och elevernas lärande genom vetenskap och beprövad erfarenhet. Du bidrar till skolans utveckling och skapar en trygg lärandemiljö där alla elever har möjlighet att lyckas.
Lektorer spelar en viktig roll i att utveckla både sin egen och kollegors kunskap, samt professionen som helhet. För att en skola ska få statsbidrag krävs att lektorns arbetsuppgifter till minst 50 procent består av undervisning och relaterade uppgifter.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att få ett lektorat behöver du uppfylla en rad kvalifikationer. Ett minimikrav är att du har en lärarlegitimation och att du med dokumentation kan intyga att du har genomfört minst fyra år av väl vitsordad undervisning. Särskilt kvalificerande (det du helst bör sträva för att uppnå) är: erfarenhet av att arbeta med skolutveckling eller leda professionsutveckling för lärare; VFU-handledarutbildning, mentorsutbildning eller annan coach eller handledarutbildning (VFU = versamhetsförlagd undervisning) samt erfarenhet från olika skolformer.
Framtidsutsikter
Efterfrågan på lektorer förväntas öka i takt med att skolor strävar efter att höja kvaliteten på undervisningen och förbättra elevernas resultat. Lektorer spelar en central roll i skolans arbete med att utveckla undervisningen och främja en god lärandemiljö, vilket gör att yrket har goda framtidsutsikter. Statliga satsningar på utbildning och kompetensutveckling inom skolan bidrar också till att stärka behovet av kvalificerade lektorer.
Personliga egenskaper
För att lyckas som lektor behöver du ha en stark pedagogisk kompetens och förmåga att leda och inspirera både elever och kollegor. Du bör vara analytisk, strukturerad och ha en stark drivkraft för att utveckla undervisningen och förbättra elevers lärande. Goda kommunikativa färdigheter är avgörande, liksom förmågan att arbeta systematiskt och långsiktigt. Som lektor är det också viktigt att vara öppen för nya idéer och metoder samt att ständigt sträva efter att förbättra den pedagogiska praktiken.
Arbetsplats
En lektor arbetar vanligtvis på en grund- eller gymnasieskola, men kan också vara verksam inom vuxenutbildning eller andra utbildningsinstitutioner. Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av undervisning och relaterade uppgifter, och minst 50 procent av arbetstiden måste ägnas åt dessa för att skolan ska kunna få statsbidrag för lektorsanställningen. Utöver undervisningen har lektorer en betydande roll i att driva skolutvecklingsprojekt och handleda kollegor, vilket gör dem till nyckelpersoner inom skolans pedagogiska utveckling.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret