På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Utbildare
Spela filmen

Utbildare

En utbildare (på engelska - educator) förmedlar kunskap som hen har samlat på sig genom åren - via utbildningar som hen själv har gått, genom självstudier och genom arbetslivserfarenhet samt även genom sina kontaktnät.

Förenklat kan man säga att en "utbildare" är ett yrke som är mitt emellan en Föreläsare och Lärare eller att hen är en lärare (oftast för vuxna) som inte sätter betyg, utan endast förmedlar kunskap.

Många utbildare är egnaföretagare/entreprenörer som säljer (på konsultbasis) sina "arbetstimmar" (tjänster) till olika företag och organisationer. Utbildare, till skillnad från föreläsare, håller inte bara ett föredrag, utan en hel serie av föredrag eller ger utbildning i en hel "kurs".
Utbildare kan även arbeta med Release Customer Management. Var god se en kort (1 min 8 sek) film - där olika yrken inom Release Customer Management presenteras.

Se gärna information om yrken: ForskningsassistentEgenföretagare/entreprenör, Föreläsare, Lärare, Datautbildare och Konsult.

Utbildning

De flesta svenska "utbildare" är i grunden lärare eller har en annan pedagogisk utbildning. För att i Sverige idag (2019) bli "behörig lärare" behöver man få Lärarlegitimation. I grunden för lärarlegitimationen ligger lärarexamen, som fås genom studier på en av landets Lärarhögskolor.

Fortbildning/kompetensutveckling
Skolverkets webbkurs om Valideringsarbete tar ca 16 timmar att gå igenom. För mer info var god se skolverket.se/skolutveckling.

Visste du att...?
Förkortning "PT" står inte längre endast för "personlig tränare" utan kan stå även för "personal teacher". Personal teachers arbetar bland annat med att sätta ihop utbildningar och utvecklingsplaner för de enskilda personer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.