På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

IT-guide Spela filmen

IT-guide

IT-guider sprider glädje, inspiration och kunskap. IT-guiderna eller som de också kan kallas för - IT-pedagoger eller IT-coacher - behöver ha stor vana och goda kunskaper om datorer och mobiltelefoner.

För att kunna bIi en IT-guide, behöver man kIara kunskapstest i datakunskap samt ha viss utbildning och/eller erfarenhet av pedagogiskt arbete. Många IT-guider är födda i andra länder runt om i världen, detta för att språkkunskaper i olika språk samt förståelse för andra kulturer är viktiga delar i IT-guidernas arbete.

Oftast är det ungdomar som arbetar som IT-guider. Ungdomarna brukar komma med i verksamheten när de har bott i Sverige ett par år.

En väg till jobbet som IT-guide kan ex. se ut på följande vis: genom feriepraktik får man möjlighet att sommarjobba och få kunskaper i svenska språket och arbetslivserfarenhet. Många arbetar som IT-guider parallellt med sina studier och får på så sätt möjlighet att utvecklas, träna sitt ledarskap och arbeta i team.

Tack vare mångkulturell erfarenhet och språkkunskaper kan IT-guider även ge internetkurser på sina modersmål: exempelvis på arabiska, somaliska, dari, engelska, italienska, spanska, tyska, ryska, tigrinska, persiska, pashto, vietnamesiska.

En ny yrkesroll
En ny yrkesroll (uppgift från maj 2017) som en it-kunnig person kan ha, är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på". 

För mer information läs på http://www.it-guide.se/

Visste du att...?
En KVANT-dator har, trots att den består av färre komponenter, än vanlig dator, betydligt större kapacitet; den kan göra mycket avancerade beräkningar och bl a kan användas för att "skräddarsy läkemedel" för de specifika behoven. En sådan super-kvantdator finns på Chalmers Tekniska högskolan i Göteborg.

Länktips
www.kth.se/utbildning/civilingenjor/civing-larare - info om högskoleprogrammer "Civilingenjör och lärare" i Stockholm
www.datainspektionen.se - en myndighet som arbetar för att säkra den enskilda individens rätt till integritet i samhället
www.kth.se - Vad är det för skillnad mellan Datateknik & Medieteknik?
http://digitaliseringen.se - artikeln "Så ska framtidens IT-medarbetare utbildas"
www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/itiskolan/alla-gymnasieelever-ska-kunna-lasa-programmering

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.