På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Dataingenjör Spela filmen

Dataingenjör

Dataingenjörer har kunskaper i datateknik och kan därför arbeta som programmerare, systemutvecklare, systemadministratörer och IT-konsulter.

Andra tänkbara områden är att arbeta inom utbildning och/eller försäljning. Med några års erfarenhet kan du även arbeta som teknisk expert, systemansvarig, IT-arkitekt, ansvarig för kundkontakter, projektledare och IT-chef.

Utbildning

En vanlig utbildningsbakgrund för en dataingenjör är en högskoleingenjörsexamen i datateknik, 180 högskoIepoäng (tre år, heltid).

Med din högskoleingenjörsexamen kan du, med vissa krav på val av kurser eller med mindre kompletteringar, läsa vidare till civilingenjör eller motsvarande. Och på grund av den nya, mer flexibla, utbildningsstrukturen i Europa kan även fortsätta studera i andra länder, utanför Sverige.

Lilla ordboken

Java - är ett objektorienterat programmeringsspråk vars syfte är att vara så oberoende som möjligt av enhet (dator, platta, telefon) och operativsystem (Windows, iOS, Android).

Visste du att...?

...en ny yrkesroll som en it-kunnig person kan ha, är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

Länktips

22 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.