DevOps-integrerare

DevOps-integrerare

DevOps är en förkortning för det engelska uttrycket "Development Operations" och är, precis som namnet antyder, en sammansättning av development och operations.

En DevOps-integrerare eller som det också kallas för, DevOpsutvecklare, är ett av de nya yrken inom IT. Inom den yrkesrollen kopplar du ihop utvecklingsavdelningens snabbföränderliga mål och visioner med systemförvaltningens ansvar för att systemen faktiskt fungerar som det var tänkt. 

DevOps-integrerare behöver kunna behärska automatisering med configuration management program, som t ex Puppet, Ansible, Chef, Docker, Ansible, Saltstack, PowerShell DSC, LAN, att bygga och ansluta mot internet med säkerhet och IP-adressering, Linux servrar inklusive säkerhet, rättigheter, filstruktur  och applikationer, molndrift av tjänster och applikationer, programmering, installering och felsökning i Java, administrering och dokumentering inom Windows Servrar mm.

Människor uppfinner, producerar och använder allt fler digitala enheter. De använder de ofta inte separat, utan kopplar ihop dem och då handlar det inte bara om datorn, plattan och mobilen, utan också om fordon och olika typer av hemelektronik. Den utvecklingen ställer allt högre krav på snabbare, mer lättillgängliga men också mer effektiva och säkra system. Det är här DevOps-integrerare kommer in i bilden, eller snarare in i företagen och organisationer. 

IT-branschen befinner sig, som bekant, i en snabb och ständig förändring och en viktig del i DevOps-integrerarens yrkesroll är därför att optimera och effektivisera utvecklingscykeln för en IT-avdelning på ett företag eller inom en organisation. DevOps-integrerare behöver alltid hålla sig uppdaterad och ha stenkoll på nya rön, uppfinningar och metoder samt på de senaste teknikerna.

Det handlar om kostnadseffektivisering och flexibilitet. Om processoptimering, att planera och identifiera resurser för att designa infrastrukturlösningar för utveckling, testning, automatisering, driftsättning och drift. DevOps-integreraren måste ha kunskap om och färdigheter i de tekniker som används, från programmering till Configuration Management-verktyg samt metoder för Continuous Integration och Continuous Delivery.

Utbildning

Passande utbildningar kan finnas inom både högskola/universitet och inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, framförallt på Teknikprogrammet

Du ska ha förmågan att leda och driva projekt med bland annat Scrum och Kanban Skriptning för Linux och Windows. Goda kunskaper i engelska är ett krav, eftersom de verktyg och system som används för DevOps integrering har engelskt gränssnitt och terminologi.

Personliga egenskaper

DevOps-integrerare är ett yrke för dig som är en självgående, noggrann, kreativ och ansvarsfull person som är mycket intresserad av IT/databranschen och vill få en vägledande och rådgivande yrkesroll.

Jobbet innebär att se till att utveckling, testning och releaser ska kunna gå snabbt, frekvent och på det mest pålitliga och effektiva sättet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.