På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Civilingenjör i datateknik
Spela filmen

Civilingenjör i datateknik

Civilingenjörer i datateknik påverkar livet för miljoner människor – i en värld där programmerad teknik utför, förenklar och effektiviserar allt mer. De har en kreativ yrkesroll där de får möjlighet att utveckla nya datatekniska system som förbättrar människors vardag. Låter det som en spännande utmaning? Då kanske detta yrket är heIt rätt för dig!

Civilingenjörer i datateknik är innovativa problemlösare som besitter bred teknisk och naturvetenskaplig grundförståelse samt har spetskompetens inom inbyggda och intelligenta system. De behöver också ha färdigheter för att kunna kommunicera och samarbeta i en högteknologisk internationell miljö.

Civilingenjörer i datateknik jobbar med avancerade datatekniska tillämpningar inom många områden ex. hälsoteknik, energi- och miljöteknik, transport och logistik, robotteknik och telekom. Datateknik har en viktig roll också inom media och underhållningsbranschen. De kan även arbeta med fokus på säkerhet, som har betydelse för att människor ska känna trygghet när de använder produkter och tjänster baserade på datateknik.

Utbildning

Examen från civilingenjörsprogrammet med inritkning inom Datateknik krävs. Det är ett universitetsprogram som man läser på fem år på heltid (300 högskolepoäng). På gymnasiet rekommenderas det utbildning på Teknikprogrammets inriktning Teknikvetenskap eller på Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap.

Förutom att arbeta som civilingenjör, kan man med Civilingenjörsexamen och en inriktning mot data, gå en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) 90 hp (motsvarande 3 terminer på heltid) för att bli behörig ämneslärare i dataämnen på gymnasiet. Det finns möjlighet för lärare att göra karriär som biträdande rektor, rektor, grundskole- eller gymnasiechef eller chef för utbildningsförvaltningen på kommunal och även på regional nivå.

Lilla ordboken

Java - är ett objektorienterat programmeringsspråk vars syfte är att vara så oberoende som möjligt av dator, platta, telefon mm och operativsystem som t.ex Windows, iOS, Android.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.