Civilingenjör i datateknik
Spela filmen

Civilingenjör i datateknik

Civilingenjörer i datateknik påverkar livet för miljoner människor – i en värld där programmerad teknik utför, förenklar och effektiviserar allt mer. De har en kreativ yrkesroll där de får möjlighet att utveckla nya datatekniska system som förbättrar människors vardag. Låter det som en spännande utmaning? Då kanske detta yrket är heIt rätt för dig!

Civilingenjörer i datateknik jobbar med avancerade datatekniska tillämpningar inom många områden t ex hälsoteknik, energi- och miljöteknik, transport och logistik, robotteknik och telekom. Datateknik har en viktig roll också inom media och underhållningsbranschen. Du kan även arbeta med fokus på säkerhet som har betydelse för att människor ska känna trygghet när de använder produkter och tjänster baserade på datateknik.

Utbildning

Examen från civilingenjörsprogrammet med inriktning inom datateknik krävs.

På gymnasiet rekommenderas förberedande utbildning på Teknikprogrammet eller på Naturvetenskapsprogrammet.

Du kan efter kompletterande kurser i pedagogik bli behörig ämneslärare i dataämnen på gymnasiet, eller göra karriär som rektor, rektor, grundskole- eller gymnasiechef eller chef för utbildningsförvaltningen på kommunal och regional nivå.

Personliga egenskaper

Civilingenjörer i datateknik är innovativa problemlösare som har bred teknisk och naturvetenskaplig grundförståelse samt spetskompetens inom inbyggda och intelligenta system. Du behöver också ha färdigheter för att kunna kommunicera och samarbeta i en högteknologisk internationell miljö.

Lilla ordboken

Java är ett objektorienterat programmeringsspråk vars syfte är att vara så oberoende som möjligt av dator, platta, telefon mm och operativsystem som t.ex Windows, iOS, Android.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.