På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

IT-projektledare
Spela filmen

IT-projektledare

Som IT-projektledare arbetar man i huvudsak med att ta fram kundanpassade systemlösningar. Ofta gör man det tillsammans med kunder och i samarbete inom sitt team.
IT-projektledare ansvarar för att driva förstudier och projekt enligt relevant projektmodell och kvalitetskrav. De arbetar med resurs- och tidsplaneringen, kostnadsuppföljningar och ansvarar också för rapportering och för leveranser. Det är också vanligt att de agerar som tekniska rådgivare i olika IT-projekt.

IT-projektledarens arbetsuppgifter kan även innefatta att budgetera, tillsätta resurser, dokumentera och kravställa för IT-projekt.

IT-projektledare behöver ha kunskap om projektledning och projektmetodik, samt styrning och administration av IT-projekt. De måste också ha kunskap om agila metoder och processer.

För att kunna säkerställa genomförandet av projekten mot uppsatta behov, krav, mål och budgetramar, behöver IT-projektledare ha fördjupade kunskaper om affärsmannaskap och kundförståelse. De behöver också ha kunskap inom hantering och administration av branschspecifika projekt- och projektledningsverktyg: det blir allt vanligare att IT-projektledare arbetar med fokus på ett agilt och entreprenöriellt förhållningssätt och enligt PRINCE2s projektmetodik. Det är fördelaktigt om IT-projektledare kan tillämpa grupputvecklingsmodeller som t.ex FIRO och Wheelan.

Personliga egenskaper
Att arbeta som IT-projektledare passar personer som är drivande, flexibla och självgående.
Man måste vara redo att ta stort ansvar och trivas i en roll som kräver goda samarbets- och problemlösningsförmågor.

Yrkesroller/arbetstitlar
Man kan kallas för agil projektledare, produktionsledare, processledare, processägare, IT-ansvarig eller IT-chef.

Utbildning

Högskoleutbildning eller Yrkeshögskoleutbildning kan ställas som ett krav för att kunna få anställning som IT-projektledare, exempelvis kan hen vara CiviIingenjör inom datateknik. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program: i första hand på EE, inriktning Dator- och kommunikationsteknik och på flera av Teknikprogrammets inriktningar

Framtidsutsikter

Det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden för IT-projektledare, både i Sverige och internationellt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.