Drifttekniker inom IT

Drifttekniker inom IT

Som drifttekniker inom IT-området arbetar du ofta vid en stor datacentral. Där är du en av dem som ska se till att datadriften fungerar på ett bra sätt på din arbetsplats. Driftteknikern arbetar med stordatorer och minidatorer. En stordator är en dator som samtidigt kan utnyttjas av många användare till helt skilda uppgifter. Exempel på stordatorer hittar du till exempel på banker, i reseföretag eller försäkringsbolag, men också i många andra verksamheter. Det är driftteknikerns uppgift att ta fram instruktioner för hur datorerna ska användas, samt ansvara för underhåll och uppdateringar vid förändringar. 

Du ska också vara ett stöd till användarna och kunna åtgärda de fel som uppstår. Det kan till exempel gälla att få igång systemet om det stannar. Ofta måste du också göra förändringar i stordata-systemet. Om större förändringar ska göras i ett stordatorsystem kan du fungera som ett stöd till systemerarna som sköter utvecklingen av systemet. En viktig uppgift för dig som drifttekniker är också att se till att stordatorns minne utnyttjas optimalt för att datorn ska vara effektiv.

Som drifttekniker måste du ha en bred kunskap om och intresse för stordatorer.

Som drifttekniker har du ofta stora inslag både av programmering och systemering i jobbet.

Utbildning

För att arbeta som drifttekniker är teknisk eller naturvetenskaplig utbildning från gymnasieskolan kompletterad med ytterligare datautbildning ett minimum. Ofta krävs högskoleutbildning till exempel högskoleingenjör med datainriktning.

Inom högskolan finns till exempel utbildningsprogram i datateknik, datavetenskap, data och elektronik, programvaruteknik, datorsystemteknik eller dataingenjörsutbildning. Utbildningarna omfattar i allmänhet 3-4 år.

Framtidsutsikter

Drifttekniker inom IT väntar en balanserad arbetsmarknad det kommande året. Efterfrågan skiljer sig åt mellan olika inriktningar exempelvis efterfrågas drifttekniker som arbetar med installation och utbyggnad av ny infrastruktur i högre grad än de som arbetar med underhåll av befintlig struktur.

Personliga egenskaper

Du måste vara beredd på att ha många kontakter med människor och ha lätt för att samarbeta. Ofta får du ta stort ansvar och du måste kunna arbeta självständigt. Eftersom databranschen är internationell och i stort sett all dokumentation och referenslitteratur är på engelska är dina språkkunskaper viktiga. Det är viktigt att du är metodisk och kan planera ditt eget arbete.

Yrket passar dig som:

 • Har ett stort intresse för stordatorer och är noggrann och strukturerad
 • Har en pedagogisk förmåga eftersom man ska vara ett stöd för användarna
 • Har lätt för samarbete men samtidigt trivs med att arbeta självständigt

Visste du att...?

... endast 28% av anställda inom IT-branschen är kvinnor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.