På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Fritidspedagog Spela filmen

Fritidspedagog

En fritidspedagog arbetar för att barn ska ha en meningsfull fritid före, under och efter skolan. I sitt arbete uppmuntrar fritidspedagogen barnen till egna initiativ, men kan också ordna fritidsaktiviteter eller vara den vuxne som lyssnar på barn som har det jobbigt i skolan eller hemma.

Fritidspedagogen arbetar oftast med barn som är i åldern 6 - 12 år och finns ofta med i klasserna i skolan, men även på fritidshem med eftermiddagsverksamhet för skolbarn. 
Fritidspedagoger kan även arbeta med pensionärer eller med pesoner med psykiska funktionsnedsättningar eller med utvecklingsstörda personer.
Kollo och fritidshemklubbar för 10-12-åringar och behandlingshem för ungdomar - är andra möjliga arbetsplatser för fritidspedagoger.

Fritidspedagogen arbetar för att stödja barnens utveckling och utveckla barnens social kompetens. En arbetsuppgift är att på ett praktiskt sätt arbeta med skolans läroplan och stötta barnen i deras lärande.

De flesta fritidspedagoger är anställda av kommunerna men under de senaste åren har antalet anställda fritidspedagoger inom privat fritidshemverksamhet ökat avsevärt.
På vissa skolor, som satsar på utökad utomhusverksamhet, kan fritidspedagoger arbeta helt eller delvis som utomhuspedagoger.

Karriärsmöjligheter för utbildade fritidspedagoger
Som utbildad fritidspedagog kan man få en tjänst som Ledningsansvarig inom skolbarnomsorg eller rektor på en grundskola. Som verksamhetsansvarig eller rektor ansvarar man bland annat för planering, ekonomi och personal.

Att tänka på
Det kan periodvis vara ganska hög ljudnivå på fritidshem, därför passar inte detta yrke för personer som inte tål hög ljudnivå, ex. pga tinitus-skada.

Utbildning

För att bli fritidspedagog utbildar du dig till grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem inom universitet och högskolor. Utbildningen finns på flera orter i landet och är tre år (180hp). Kontrollera behörighetskraven med utbildningsanordnaren.

Första året läser alla lärare en gemensam utbildningsvetenskaplig kärna, vilket är generella lärarkunskaper som till exempel betygssättning och bedömning. Efter det följer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ute på en skola.

Skolverket kan ge information om behörighetskrav för lärarlegitimation.

Liknande yrken
Utomhuspedagog
Fritidsledare
Kolloledare
Reseledare
Lärare
Guide.

Ta gärna även del av information om ännu fler yrken, förslagsvis om yrken Utbildare, Utbildningskonsult, Praktiksamordnare, Gymnasiestrateg, Läxhjälpare, Pedagog, Församlingspedagog, Barnombudsman, Barn- och elevombudet, Förskollärare, Fritidsföreståndare och Rektor.

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

10 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.