En fritidspedagog / fritidslärare arbetar för att barn ska ha en meningsfull fritid före, under och efter skolan. I sitt arbete uppmuntrar fritidspedagogen barnen till egna initiativ, men kan också ordna fritidsaktiviteter eller vara den vuxne som lyssnar på barn som har det jobbigt i skolan eller hemma.
Fritidspedagogen arbetar för att stödja barnens utveckling och utveckla barnens social kompetens. En arbetsuppgift är att på ett praktiskt sätt arbeta med skolans läroplan och stötta barnen i deras lärande.
De flesta fritidspedagoger är anställda av kommunerna men under de senaste åren har antalet anställda fritidspedagoger inom privat fritidshemsverksamhet ökat avsevärt. På skolor som satsar på utökad utomhusverksamhet kan fritidspedagoger arbeta helt eller delvis som utomhuspedagoger.
Som utbildad fritidspedagog kan du få en tjänst som ledningsansvarig inom skolbarnomsorg eller rektor på en grundskola. Du behöver lärarlegitimation och behörighet för att få undervisa och ansvara för undervisning i fritidshem.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
En bra grundutbildning finns på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet. För att bli fritidspedagog läser du grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem inom universitet och högskolor. Din yrkestitel blir fritidslärare med inriktning olika estetiska ämnen som exempelvis bild, musik, hemkunskap eller idrott. Utbildningen finns på flera orter i landet och är tre år (180 hp). Kontrollera behörighetskraven med utbildningsanordnaren.
Första året läser alla lärare en gemensam utbildningsvetenskaplig kärna, vilket är generella lärarkunskaper som till exempel betygssättning och bedömning. Efter det följer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ute på en skola. Skolverket kan ge information om behörighetskrav för lärarlegitimation.
Arbetsplats
Fritidspedagogen arbetar oftast med barn som är i åldern 6 till 12 år och finns ofta med i klasserna i skolan, men även på fritidshem med eftermiddagsverksamhet för skolbarn. Fritidspedagoger kan även arbeta med pensionärer eller med personer med funktionshinder.
Kollo och fritidshemsklubbar för 10 till 12-åringar och behandlingshem för ungdomar är andra möjliga arbetsplatser för fritidspedagoger.
Utbildningen till diplomerad barn- och ungdomspedagog ger dig en bred kompetens där du kan arbeta inom skolans spektrum (förskola-skola-fritids). Här kan du arbeta som allmän resurs till läraren eller till en specifik elev. Du kan även arbeta inom socialtjänst, kommuner, vården och andra privata aktörer med barn med diagnoser. Inom föreningsliv och idrottsföreningar finns även utrymme för att arbeta pedagogiskt med barn.
Länktips
- framtid.se - Svenska ungdomar är bra på att samarbeta
- kometprogrammet.se - verktyg för att minska bråk och konflikter i hem och skolan
- kulturskoleradet.se
- fub.se - en organisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv
- om legitimation för arbete på fritidshem
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
22 liknande yrke(n)
- Aktiveringspedagog
- Aktivitetsledare
- Barn- och elevombudet
- Barnombudsman
- Familjehemsförälder
- Fritidscoach
- Fritidsföreståndare
- Fritidsledare
- Församlingspedagog
- Förskolechef/Rektor
- Förskollärare
- Gym-personal
- Gyminstruktör
- Lekterapeut
- Lärare
- Lärare i fritidshem
- Lärare i förskoleklass och årskurs 1-3
- Läxhjälpare
- Pedagog
- Socialpedagog
- Utbildare
- Utomhuspedagog