På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lärare i fritidshem Spela filmen

Lärare i fritidshem

Som lärare i fritidshem jobbar du med sexåringar som möter skolans värld för första gången till tolvåringar på väg in i högstadieåldern.  
Fritidshemmet har en viktig roll för elevers sociala utveckling och lärande. Fritidshemmet kompletterar skolan både tids- och innehållsmässigt genom att erbjuda aktiviteter som på olika sätt knyter an till och förstärker arbetet med läroplanens mål. Skapande arbete och lek är väsentliga delar av verksamheten.

Fritidshemmet ger barn möjligheter att lära på andra sätt än i skolan, och att tillämpa kunskaper i praktiken. Att läsa, skriva och räkna ingår i många aktiviteter, till exempel när man spelar sällskapsspel, när mängden varm choklad ska beräknas inför en utflykt eller vid förberedelser inför olika uppträdanden.

Polisens Belastningsregister
Ett krav för att arbeta i skola eller förskola i Sverige är ett rent belastningsregister. Du kan inte börja arbeta i förskola eller skola innan du visat upp detta! Du beställer utdrag ur belastningsregistret här: polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola

Utbildning

Utbildning till lärare i fritidshem finns på Lärarhögskolorna. Man brukar läsa ett treårigt program på heltid för att få ut examen som lärare i fritidshem. På gymnasiet rekommenderas det utbildning på BF, Barn- och fritidsprogrammet.

Se också information om yrken Lärare, Fritidspedagog och Fritidsledare samt SkoIverkets videofiIm (Iängd 7 min 53 sek) om Fritidshem.

Se även information på Skolverkets hemsida om vilka behörighetskrav som ställs på personal på svenska skolor, förskolor och fritidshem.

Visste du att...?

Cirka 80% av alla barn i Sverige, som är mellan 6 och 9 år gamla, går på "fritids", uttalas "frítis" (som är en vanlig förkortning för ordet "Fritidshem") och 75% av barnen befinner sig på fritids i upp till 15 timmar per vecka.

Senaste Nytt
Krav på legitimation i fritidshem från 1 juli 2019. Källa: Skolverket.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.