På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Lärare i förskoleklass och årskurs 1-3 Spela filmen

Lärare i förskoleklass och årskurs 1-3

Förr i tiden kallades lärare i förskoleklass och för årskurs 1-3 för "lågstadielärare". Även idag kan man både höra och läsa yrkestiteln "lågstadielärare" ganska ofta.
En annan benämning som man ofta träffar på är "tidigare lärare" (då syftar man på "de tidigare årskurser i grundskolan"). "Tidigare lärare" är ofta behörig att undervisa elever från åk1 t o m åk6 och ibland även t o m åk7.

Utbildning

Akademisk utbildning (på högskoIa/universitet) krävs för att bli behörig lärare i Sverige. Det gäller alla sortens lärare och bland annat "lågstadielärare" och även förskolelärare (Förskolelärare som är behörig att arbeta i "sexårs-verksamhet" kan i vissa fall undervisa i vissa ämnen, som t.ex biId, engeIska och musik även i åk1-3 på grundskoIa). Ofta ges lärarutbildning på en Lärarhögskola som ligger som en enskild enhet i anstllutning till en större högskoIa eller inom ett Universitet. 
F-3 programmet är 240 hp, dvs motsvarar 4 års studier på heltid. Särskild behörighet till det (uppgift från dec 2017) är Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 6 b/A6 b). Inom programmet kan möjlighet till utlandsstudier och/eller utlandspraktik finnas; möjlighet till röstträning med en logoped kan också ev. erbjudas.

Legitimation

Du som har en lärar- eller förskollärarexamen har möjlighet att hos Skolverket ansöka om en legitimation. Du kan ansöka om legitimation med svensk eller utländsk examen och det finns möjlighet att komplettera din legitimation med fler behörigheter än det som din examen ger dig.

Reviderad läroplan från sommaren 2019
Från sommeren 2019 får en svensk förskola en reviderad läroplan. För mer info se skolverket.se/reviderad-läroplan-för-förskolan.

Länktips

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.