På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Barnvakt
Spela filmen

Barnvakt

Barnvakt kan också kallas för barnpassare eller för en barnpedagog. Förr i tiden kallades yrket för "barnflicka" då det var nästan uteslutande unga kvinnor som jobbade med att ta hand om barntillsyn och omvårdnad om andras barn. 

Att vara barnvakt är oftast endast en deltidsjobb eller ett extrajobb, således ej heltid. Det är ett flexibelt och utvecklande extrajobb som sticker ut på CV:t samtidigt som du gör något meningsfullt och roligt.

Barnvakter kan behöva hämta barnen på skolan eller på dagis. För det kan körkort B, för personbil, krävas.
Barnvakter leker med barnen, ger dem mat och kan i vissa fall även behöva se till att barnen gör sina läxor och kan även behöva "natta" barnen: läsa godnattsaga och se till att barnet/barnen somnar och sedan invänta att föräldrarna/vårdnadshavare för banen kommer hem.

Barnvakter kan ha ett pedagogiskt fokus på språk eller på annan inlärning, t.ex på mattekunskaper. Det förekommer att barnvakter har ett annat modersmål än svenska och pratar med barnet/barnen på "det språket", om föräldrarna så önskar, vilket ökar barnens språkkompetens.

Som Barnvakt/barnpedagog är man försäkrad under sin arbetstid, om man anlitas via en uthyrningsbyrå ellet via ett bemanninsföretag. Som anställd på bemanningsföretaget får man oftast även genomgå en barnsäkerhetsutbildning (som kan t.ex kallas för en "nannycertifieringskurs") där man bland annat får lära sig HLR (hjärt-lung-räddning) för barn. 

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs men det är fördelaktigt att ha kunskaper och/eller erfarenhet inom "barnområde" såsom t.ex examen från Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också fördelaktigt att ha kunskaper inom "medicin", t.ex kunna ge första hjälpen; det är därför bra att ha läst på Vård- och omsorgsprogrammet eller ha liknande utbildning för vuxna från komvux alternativt utbildning till personlig assistent, t.ex från en folkhögskola.

Se även gärna information om fler yrken; i första han rekommenderar vi att du kikar på yrken ExtrajobbareDagbarnvårdare, FamiljehemsförälderLäxhjälpareJuniorlärare, Personlig assistent, Elevassistent, Skolforskare, Skolfotograf, Au PairBarnskötare, Förskollärare, Fritidsledare, Fritidspedagog, Lärare, Lärare i fritidshem, Lärare F-3 och Pedagog.

Visste du att...?

De så kallade "baby-luckorna" där man kan lämna in en "oönskad bebis" har funnits i Tyskland sedan kring år 2000 och det är ca 500 spädbarn som har lämnats in under ca 17 år i de ca 100 tyska baby-luckorna. I Danmark hittas ca ett spädbarn per år lämnad "på gatan".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.