På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fritidsledare
Spela filmen

Fritidsledare

Som fritidsledare har du människors fritid som ditt arbete. Det vanligaste är att fritidsledaren arbetar med ungdomar, men målgruppen kan också vara barn eller pensionärer. Tillsammans ordnar ni olika aktiviteter, allt från musik och sport till keramik eller dans. Fritidsledaren arbetar med att skapa gemenskap och trygghet i gruppen.

Arbetet går ut på att erbjuda möjligheter till en aktiv fritid för barn och ungdomar. Initiativet till vad som ska hända kommer från besökarna, och fritidsledarens roll är att stödja och coacha deltagarna i genomförandet. Det kan innebära att ordna aktiviteter av olika slag, allt från sport och friluftsliv till musik och måleri.

En del av arbetstiden går åt till att samarbeta med andra som också kommer i kontakt med ungdomarna och barnen. Det kan till exempel vara personalen i skolan, kommunens socialsekreterare och fältassistenter, kvarterspolisen och föräldrar. Fritidsledare kan arbeta förebyggande och vara en viktig del i arbetet mot mobbing och kränkande behandling.

Utbildning

En bra grundutbildning finns på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet.

Fritidsledare utbildas vid folkhögskola, som finns på många platser i landet. Utbildningen är två år och har olika inriktning vid de olika skolorna:

 • inriktning mot socialpedagogiskt arbete bland barn och ungdomar
 • inriktning mot socialpedagogiskt ledarskap
 • profil fritidsgårdsarbete
 • ledarskapsprofil
 • inriktning mot arbete på HVB-hem/boende
 • Community Work, handlar om att stärka sin förmåga och förtrogenhet att mobilisera människor till att förändra och Action Learning, en teori om erfarenhetens centrala betydelse i människans handlande och lärande
 • inriktning mot internationella frågor
 • inriktning mot friluftsliv, friskvård och globala frågor
   

För att bli antagen krävs grundläggande behörighet till högskolestudier.

På vissa universitet och högskolor finns det möjligheter att tillgodoräkna sig delar av fritidsledarutbildningen för vidare studier i ämnena pedagogik och sociologi liksom vissa studieprogram. Varje universitet och högskola avgör själva i vilken mån fritidsledarutbildning kan tillgodoräknas som en del i kommande studier.

Framtidsutsikter

Fritidsledarna möter en tuff arbetsmarknad med hård konkurrens om de lediga jobben. För de som är utbildade fritidspedagoger är situationen på arbetsmarknaden något ljusare.

Personliga egenskaper

Arbetet innebär mycket kontakt med människor och det är viktigt att vara lyhörd och intresserad av mänskliga relationer. För de unga man träffar är man en viktig kontakt med vuxenvärlden. Fritidsledaren fungerar som en vuxen förebild.

Arbetsplats

Fritidsledaren i en kommun har ofta en skola, fritidsgård eller kvartersgård som bas. I dag är det vanligt att fritidsgårdarna delar lokal med skolan. Fritidsledare kan i så fall också arbeta med mellanstadiebarn inom skolbarnsomsorgen. Då leder man aktiviteter för dem efter skoldagens slut och under loven.

Fritidsledare kan även arbeta inom LSS.

Efter utbildning kan du få anställning på fritidshem, fritidsgårdar, ungdomsgårdar eller inom förskolan. Somliga andra med denna typ av utbildning arbetar som idrottsledare eller friluftsledare.

Länktips

 • framtid.se - Svenska ungdomar är bra på att samarbeta
 • kometprogrammet.se - verktyg för att minska bråk och konflikter i hem och skolan
 • kulturskoleradet.se
 • fub.se - en organisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv
Visa mer
Visa mindre

37 Lediga jobb

Handledare till Rudbecksgymnasiet - Ungdomsboendet

Arbetsgivare / Ort: Tidaholms kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Fritidsledare

Om jobbet
Tidaholms kommun med ca 12 800 invånare är belägen i en naturskön trakt mellan Västgötabergen och Hökensås fritidsområde. Kommunen erbjuder rika möjligheter till kultur- och fritidsaktiviteter, ett omfattande föreningsliv samt tillgång till natursköna ströv- och fritidsområden. Närhet och trygghet är våra kännetecken. I Tidaholms kommun arbetar vi aktivt för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser med en god arbetsmiljö. Vi erbjuder olika former av friskvård och rökfri arbetstid. Till Rudbecksgymnasiet hör ett 7-dagars Ungdomsboende med inriktning struktur och rutiner. Ungdomsboendet är till för ungdomar med diagnoserna Aspergers syndrom/högfungerande autism. Utbildning kombineras med boende och meningsfull fritid. Upptagningsområde är hela Sverige. Till höstterminen 2021 öppnar vi en ny enhet, detta utifrån ett högt söktryck på våra gymnasieprogram. I samband med det söker vi flertalet handledare till tillsvidareanställning på heltid med tillträde 2021-08-16 eller enligt överenskommelse. Arbetstiden är förlagd till dag, kväll, helg och jourpass och tjänsten är en uppehållsanställning. Vi vill att du som söker är utbildad fritidsledare alternativt har annan utbildning/erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Du kommer att ingå i ett arbetsteam där flexibilitet i form av arbetssätt/arbetsformer och arbetstider har stor betydelse. Du skall vara flexibel, kunna tänka om snabbt och ha en förmåga att kunna ta snabba beslut vid oförutsedda situationer i en ensam personalsituation. Vidare skall du ha viss erfarenhet och kunskap om ungdomar med diagnosen AS/HFA. Du skall också klara av att vara behjälplig vid fysiska fritidsaktiviteter och vara lyhörd för såväl elev som målsmans synpunkter. Du ska även ha ett starkt utåtriktat fritidsintresse då fritiden är en viktig del i boendet. Du skall ha körkort (B) och kunna köra våra minibussar. Erfarenhet från arbete med ungdomar, kännedom om neuropsykiatriska funktionshinder och ett viss medicinskt kunnande är meriterande. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Den som väljs ut för anställning kommer att behöva uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret, därför är det bra att beställa detta i god tid från Polismyndigheten Välkommen med din ansökan senast 2021-05-11. Kontaktuppgifter till fackliga representanter hittar ni här: www.tidaholm.se/ledigajobb Vi tar endast emot ansökan via vår hemsida www.tidaholm.se/ledigajobb Välkommen med din ansökan! Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.
Arbetsgivare
Tidaholms kommun
Hemsida: www.tidaholm.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Fritidsledare

Arbetsgivare / Ort: Hudiksvalls kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Fritidsledare

Om jobbet
Hos oss ingår och utvecklas du i ett kompetent, flexibelt och kreativt team. Vi jobbar för öppenhet och mångfald. Brinner du för att arbeta med ungdomar? Vill du tillsammans med kollegor arbeta för att erbjuda ungdomarna i Hudiksvalls kommun en meningsfull och rolig fritid? Då är det kanske dig vi söker till våra fritidsgårdar! ARBETSUPPGIFTER Tjänsten tillsätts under förutsättning att politiska beslut fattas enligt Kultur och fritidsnämndens förslag. Tjänsten är 50 % och kvällstid. Som fritidsledare hos oss förväntas du att tillsammans med kollegor och besökare skapa en rolig verksamhet där besökarna får möjlighet att växa som individer. Detta gör du genom att erbjuda både planerad och spontan verksamhet. Du bemöter besökarnas åsikter med respekt och reflekterar i diskussion tillsammans med dem för att vidga deras vyer. Tillsammans med dina kollegor skapar ni en miljö som präglas av trygghet och trivsel där besökarna bjuds in till att vara delaktiga och utöva inflytande, samtidigt som besökarna har möjlighet att utveckla sin självkänsla och identitet. Tillsammans med dina kollegor sätter ni också mål, planerar och utvärderar verksamheten, för att skapa en attraktiv mötesplats som är synlig utåt. Vi strävar efter att vara en organisation som ständigt arbetar för att öka medvetenheten kring jämlikhet, jämställdhet och möjlighet. För oss är det en självklarhet att du står bakom den värdegrund som är gemensam för alla våra fritidsgårdar. Vår vision är att det är ungdomarnas fritidsgård och att det är de som ska vara med och bestämma om vad som ska hända och finnas här. Ingenting är omöjligt om du har den rätta viljan! Hos oss är alla välkomna oavsett vem man är eller identifierar sig som. Vi strävar efter att alla ska vara trygga och trivas. Som fritidsledare hos oss erbjuds du ett meningsfullt arbete med engagerade kollegor där du involveras i verksamhetens utveckling. KVALIFIKATIONER Du som söker har tidigare erfarenhet från arbete i öppen verksamhet med ungdomar i målgruppen 1318 år. Om du har fritidsledarutbildning eller likvärdig pedagogisk utbildning ses det som meriterande. Som medarbetare hos oss behöver du ha ett stort eget driv och engagemang samt ha förmåga att se vad som behöver göras i syfte att utveckla verksamheten, lokalen, besökarna och dig själv. Du för en tydlig kommunikation med såväl ledning, kollegor och besökare. Du trivs med att planera och organisera den dagliga verksamheten och vet hur du effektivt använder din tid. I rollen som fritidsledare krävs att du är professionell och medveten om vad din roll innebär i mötet med besökare samt i relation till kollegor och ledning. Du ska utifrån övertygelsen om alla människors lika värde möta besökarna med ett respektfullt förhållningssätt och aktivt jobba främjande och ha förmågan att skapa, bibehålla och fördjupa relationer medbesökarna. I din roll som fritidsledare har du en medvetenhet och du är en lagspelare som involverar, delarmed dig, och tar hjälp av dina kollegor samtidigt som du också är självständig och själv förmår att driva egna projekt. Du har en stor social kompetens samtidigt som du har integritet och en medvetenhet om vad fritidsledarrollen innebär. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. ÖVRIGT Mitt i Sverige, vid den vackra hälsingekusten, ligger Hudiksvalls kommun - eller kanske mer känt som Glada Hudik. Här lever 37 600 glada hudikbor, och mer än hälften av oss bor på landsbygden. I Hudiksvalls kommun är avstånden korta till det mesta man vill göra och det man behöver, och du får tid över till det som är viktigt i livet. Här finns närhet till kontrastrika miljöer, ett aktivt föreningsliv och ett näringsliv med stor handlingskraft - många världsledande företag har sitt säte i vår kommun. Hudiksvalls kommun är den största arbetsgivaren i kommunen. Tillsammans är vi 3 800 medarbetare inom 300 olika yrken som varje dag jobbar för att skapa värde för dem vi är till för - våra kommuninvånare. Det är ett stort och viktigt uppdrag som ska genomsyras av trygghet, öppenhet, delaktighet och jämlikhet. På så sätt hjälps vi åt att bygga ett samhälle där alla människor är lika mycket värda. Läs mer om vad vi som arbetsgivare kan erbjuda dig: www.hudiksvall.se/jobbahososs I och med att du ansöker om denna tjänst lämnar du också ditt samtycke till att Hudiksvalls kommun behandlar dina uppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter: https://www.hudiksvall.se/Ovrigt/Om-personuppgifter.html Observera att vi endast tar emot ansökningar via www.offentligajobb.se.
Arbetsgivare
Hudiksvalls kommun
Ansökan
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Fritidsledare till Träffstugan

Arbetsgivare / Ort: Stockholms kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Fritidsledare

Om jobbet
Stockholm växer som aldrig förr. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm. Genom oss på idrottsförvaltningen skapas förutsättningar för alla stockholmare att kunna vara fysiskt aktiva. Vi öppnar staden som arena och erbjuder stockholmarna en stor variation av idrotts- och motionsmöjligheter för en aktivare livsstil. Allt arbete på idrottsförvaltningen utgår från våra tre kärnvärden: välkomnande – trovärdiga – framåtanda. Vi vill leva som vi lär och verkar för att alla medarbetare ska hitta sitt sätt att må bra. Läs gärna mer om idrottsförvaltningens uppdrag och verksamhet på motionera.stockholm. Välkommen till en aktiv och mångsidig arbetsplats! Om Träffstugan Träffstugan ligger i Sköndal och är Stockholm stads enda ungdomsgård som har öppet alla dagar i veckan och enbart riktar sig till barn och unga vuxna med funktionsnedsättning. Träffstugan har, förutom att fungera som en traditionell fritidsgård, två tydliga inriktningar: träning och kultur. Inom ramen för dessa bedriver vi en mängd olika aktiviteter som teater- och musikgrupper, DJ-kurs och håller i gemensamma matlagnings- och träningsaktiviteter. Vår verksamhet bedrivs framför allt eftermiddags- och kvällstid samt på helger och lov. Sommartid arrangerar vi våra uppskattade MåBra Summercamps med inriktning kultur respektive träning. Läs gärna mer om vår verksamhet https://ung.stockholm/hitta-fritidsgard-och-ungdomsgard/fritidsgard-och-ungdomsgard/traffstugan/.  Arbetet på Träffstugan Vi som arbetar på Träffstugan är en liten och väl sammansvetsad arbetsgrupp med stort engagemang i vårt arbete. De flesta av oss arbetar vid behov på kvällar och helger. Den person vi söker nu kommer att bli en utav tre personer som arbetar heltid. Du kommer att arbeta schemalagt, framför allt att dagtid men till viss del även kväll och helg. Du blir en viktig länk mellan anläggningschef och behovsanställd personal och kommer att få en del administrativa uppgifter kopplat till den rollen. Ditt jobb utförs till stor del i projektform och du kommer att driva såväl egna projekt som ha många samarbeten internt och externa i staden. Vi ger dig stort utrymme att komma med idéer för utveckling av verksamheten och stor frihet att själv utforma din arbetsdag.    Vem söker vi? Vi söker nu dig med stort eget driv i ditt arbete och som, precis som vi, har hjärtat hos barn och unga med funktionsnedsättning. Som person är du prestigelös, flexibel, självgående och gärna med en fallenhet för något kreativt uttryck som sömnad, scenografi eller musik. Vi värdesätter om du har redan inarbetade nätverk och kännedom om fritidsverksamheten för unga med funktionsnedsättning inom Stockholms stad. Formella krav: - Utbildning som fritidsledare, socialpedagog eller utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig - Minst 3 års erfarenhet från arbete med personer med funktionsnedsättning, främst barn, unga och unga vuxna. - Kunskap om Alternativ och kompletterande kommunikation, t.ex. Bliss eller TAKK, är meriterande. - Administrativ förmåga och goda datorkunskaper. För att lyckas i rollen tror vi att du behöver ha ett kommunikativt sätt och gilla ett jobb med många kontaktytor. Varmt välkommen med din ansökan! Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.
Arbetsgivare
Stockholms kommun
Ansökan
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Caféansvarig, Källängens skola

Arbetsgivare / Ort: Lidingö kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Fritidsledare

Om jobbet
Vill också du ha ett jobb som är till nytta och glädje för andra människor? Där du är med och formar hur vårt samhälle ska se ut i framtiden. Där du får vara ditt bästa jag.  I Lidingö stad hör arbete samman med hälsa. Vi satsar helhjärtat på utvecklande ledarskap och på dig som person. Med 2500 färgstarka kollegor inom 260 olika yrken, så behöver din vardag aldrig bli grå.  Gå in på lidingo.se/jobb så får du veta hur det är. På riktigt. Lidingö stad har 11 kommunala grundskolor, vi fokuserar på kunskap och lustfyllt lärande vilket syns i våra goda studieresultat. Vi erbjuder en skola som är en del i det digitala samhället och vi lägger vikt vid att förbereda eleverna inför framtiden. Skolledarna och lärarna på Lidingö utbyter erfarenhet, lär av varandra och utvecklas tillsammans, vi är en del av en större helhet! Är du nyfiken, kreativ och intresserad av att utveckla den pedagogiska verksamheten och ditt eget ledarskap? Vill du vara med och skapa en god miljö för lärande tillsammans med oss? Du finner trygghet i förändring och du vill göra skillnad, för skillnad – det gör vi hela tiden.  Arbetsuppgifter Som caféansvarig driver och utvecklar du skolans cafeteria. Här kan eleverna kan spela spel, biljard, pingis och låna bollar för utomhusaktiviteter. I ditt uppdrag ingår även att du hanterar viss försäljning samt att förbereda mellanmål för våra elever på fritidsklubben. Caféterian är en del av skolans fritidsklubb och du har ett nära samarbete med personal på fritidsklubben.    Vi erbjuder dig en spännande och intensiv arbetsmiljö, där den ena dagen inte är den andra lik. Du kommer att träffa många kreativa och nyfikna elever där du behöver använda dig av din ledarförmåga, ditt engagemang och din problemlösningsförmåga. Kvalifikationer Som caféansvarig behöver du ha fyllt 18 år och det är meriterande om du har erfarenhet av arbete i barngrupp eller arbete med ungdomar samt om du arbetat inom ett serviceyrke såsom café, restaurang eller liknande. Du är van vid att arbeta med ett högt tempo och för tjänsten behöver du även ha god kunskap i svenska tal och skrift.    Vi söker dig som är driven, strukturerad och självgående. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet som integritet, samarbetsförmåga, flexibilitet och förmåga att se till hela enhetens bästa. Eftersom tjänsten innebär samverkan i många olika former behöver du även gilla att ge  en god service.  Övrigt Tillträde: augusti 2021 Individuell lönesättning  Anställningsform: Tillsvidare  80% uppehållstjänst  Inför rekryteringsarbetet har Lidingö stad tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Kontaktinformation Anna Svahnström, Bitr. Rektor, 073-079 32 35 Facklig representant, nås via stadens kundcenter, 08- 731 30 00 Arbetsplats Forellbacken 1 181 30 Lidingö
Arbetsgivare
Lidingö kommun
Hemsida: http://www.lidingo.se/jobb
Ansökan
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Fritidsledare 

Arbetsgivare / Ort: Lidingö kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Fritidsledare

Om jobbet
Vill också du ha ett jobb som är till nytta och glädje för andra människor? Där du är med och formar hur vårt samhälle ska se ut i framtiden. Där du får vara ditt bästa jag.  I Lidingö stad hör arbete samman med hälsa. Vi satsar helhjärtat på utvecklande ledarskap och på dig som person. Med 2500 färgstarka kollegor inom 260 olika yrken, så behöver din vardag aldrig bli grå.  Gå in på lidingo.se/jobb så får du veta hur det är. På riktigt. På Källängsgården arbetar vi för att skapa en attraktiv och jämställd mötesplats för barn och ungdomar. Källängsgården lägger stor vikt vid besökarnas inflytande i verksamheten och det främjande arbetet där vi ska coacha unga i att vara med och skapa sina egna aktiviteter. Vi har en hälsoprofil vilket betyder att vi har fokus på bra mat, rörelse och attraktiva mötesplatser vid planering av verksamheten.  Källängsgården tillhör Lärande- och kulturförvaltningen med närmare 1400 medarbetare. Vi ansvarar för förskolor, pedagogisk omsorg och skolor, musikskola, liksom bibliotek, teater, idrott och föreningsliv.  Gemensamt för våra verksamheter är att de ska genomsyras av likvärdighet, innovation och livslångt lärande.  Arbetsuppgifter Här erbjuds ett varierande jobb med många möjligheter. Som fritidsledare på Källängsgården får du möjligheten att jobba med barn och ungdomar inom ett stort ålderspann, från 10-18 år. Källängsgården bedriver fritidsklubbsverksamhet dagtid, ungdomsverksamhet kvällstid samt LSS-korttidsboende på helgerna. Tillsammans med övrig personal kommer du planera och utveckla Källängsgårdens verksamhet. Du kommer även att bli en av Lidingö Stads fritidsledare som jobbar med större ungdomsarrangemang på ön tex ”Vårbalen” och ”Musikalförställningar” mm.   Du kommer arbeta minst två kvällar i veckan samt lov och lägerverksamhet. Kvalifikationer Vi söker dig som har fritidsledarutbildning eller högskoleutbildning, gärna med inriktning på barn och ungas fritid och med erfarenhet att jobba med barn och ungdomar i öppen verksamhet. Vi ser att du har goda kunskaper i att arbeta med demokratiska processer och i att skapa möjligheter för besökarna att utöva inflytande. Vi ser att du har god samarbetsförmåga, en personlig mognad och är strukturerad. I Lidingö stad arbetar vi utifrån värdeorden engagerad, professionell och initiativrik. De ger oss vägledning i hur vi vill uppfattas och agera för att ge god service och det bästa stödet till Lidingöborna.  Det är meriterande om du har B-körkort men inget krav. Övrigt Individuell lönesättning.  Tillträde augusti 2021.  Kontaktinformation Facklig representant, nås via stadens växel, 08- 731 30 00 Anna Svahnström, Bitr. Rektor, 073-079 32 35 Arbetsplats Källängsvägen 1 181 44 Lidingö
Arbetsgivare
Lidingö kommun
Hemsida: http://www.lidingo.se/jobb
Ansökan
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.