Familjehemsförälder
Spela filmen

Familjehemsförälder

En familjehemsförälder och ett familjehem uppfyller en mycket viktig samhällsfunktion genom att ta emot, ta hand om och stötta barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar eller vårdnadshavare.

Det finns olika slags familjehem. Jourhemsfamiljer tar emot barn och ungdomar när som helst på dygnet, även mitt i natten, men barnen stannar i en jourfamilj bara under en kort period, vanligtvis i upp till max två veckor.

Andra slags familjehem blir en ny familj för en ung människa under några månader eller i vissa fall i många år.

Många familjehemsföräldrar har egna barn i hemmet samtidigt som de tar in barn placerade av socialtjänsten men även äldre par och även ensamstående vuxna med eller utan barn kan bli familjehemsföräldrar.

Ofta har familjehemsföräldrar "vanliga" jobb på dagarna och uppdraget som familjehemsförälder ses som ett extra åtagande, men det finns också exempel när en av familjehemsföräldrarna har familjehem som sin huvudsakliga sysselsättning. I sådana fall måste familjehemmet ofta kunna ta emot flera barn eller tonåringar samtidigt.

Utbildning

Socialtjänsten erbjuder viss utbildning och handledning till familjehemsföräldrar samt utövar tillsyn över familjehem.

Bra teoretisk grundkompetens är gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Personliga egenskaper

Ingen speciell utbildning krävs men höga krav ställs på att föräldrar i familjehemmet är skötsamma: har passande livsstil, inga missbruksproblem och besitter följande personliga egenskaper- stresstålighet, har empati, pedagogisk förmåga och vill vara goda förebilder.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.