På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Barnskötare
Spela filmen

Barnskötare

Din uppgift som barnskötare är att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse under den tid då deras föräldrar arbetar. Oftast arbetar du på en kommunal eller privat förskola, men det kan också vara på ett föräldrakooperativ där barnens föräldrar deltar i drift och verksamhet.

Som barnskötare kan man också arbeta i sitt eget hem. Då kallas verksamheten familjedaghem och personalen kallas dagbarnvårdare. Ofta samarbetar de med andra dagbarnvårdare i sitt bostadsområde.

Tillsammans med en förskollärare har du ansvar för upp till tjugo barn på en avdelning. Barnen kan vara i barnomsorgen från det att de är ungefär ett år gamla tills de börjar skolan.

Grunden för det som händer på förskolan är läroplanen för förskolan. Det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, men i det dagliga arbetet hjälps man åt. På många förskolor är barn och personal utomhus en stor del av dagen. Att utforska naturen och lekparken är viktigt för barnens fysiska utveckling.

Att hålla kontakten med föräldrarna är en viktig del av arbetet. Många föräldrar vill ha information om hur deras barn trivs på förskolan och fungerar i grupp med andra barn.

Det finns ett antal olika inriktningar inom barnomsorgen i Sverige. Några av de vanligaste är Montessori, Reggio Emilia och "Ur och Skur".

Polisens Belastningsregister
Ett krav för att arbeta i skola eller förskola i Sverige är ett rent belastningsregister. Du kan inte börja arbeta i förskola eller skola innan du visat upp detta! Du beställer utdrag ur belastningsregistret här: polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola

Yrkesporträtt
Läs interbju med Josephine W. som jobbar som barnskötare.

Utbildning

3-årig gymnasial utbildning, Barn- och fritidsprogrammet, kan vara en lämplig utbildning om man vill inrikta sig mot arbete inom barnsomsorgen. Se GymnasieGuiden.se

Inom Komvux kan motsvarande utbildning för vuxna finnas och också kan eventuellt även eftergymnasial (påbyggnads-) utbildning för barnskötare finnas: för personer som har relevant yrkeserfarenhet.

Nya YRKESROLLER
De nya yrkesroller, som yrkeshögskolan (kvalificerade eftergymnasiala utbildningar) i Sverige kommer framöver utbilda till är bl.a:                                                                                                                                                Specialistbarnskötare - yrkeshögskoleutbildning på Distans á 220 yh från Nyköping och Specialistutbildad barnskötare med inriktning språkutveckling - yrkeshögskoleutbildning á 200 yh på YRGO i Göteborg.

Framtidsutsikter

Barnskötarnas arbetsmarknad är svår att förutsäga eftersom barnkullarna förändras från år till år men just nu (januari 2019) bedöms arbetsmarknaden för all personal på förskolorna i Sverige som mycket god.

Visste du att... ?

Världens förmodligen äldsta förstföderska hittils (uppgift från september 2019) är Yerramatti Mangayamma, 74 år från Indien, som, efter en provrörsbefruktning, har fött tvillingar. Källa: tv4.se/nyheterna

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat: ca 89 % av yrkesverksamma är kvinnor (uppgift från SCB från mars 2017).

Reviderad läroplan från sommaren 2019
Från sommeren 2019 får en svensk förskola en reviderad läroplan. För mer info se skolverket.se/reviderad-läroplan-för-förskolan.

Lilla ordboken
"Öppen förskola" - en mötesplats där föräldrar och barnen kan lära känna andra barn och vuxna, trivas och ha roligt tillsammans. Den drivs i kommunal regí, är avgiftsfri och ingen inskrivning eller förhandsanmälan brukar krävas.

Obligatorisk förskoleklass
Förskoleklassen är i Sverige från och med höstterminen 2018 obligatorisk (enligt Riksdagens beslut).
Källa: regeringen.se/rattsdokument.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.