Barnskötare
Spela filmen

Barnskötare

Barnskötare - en viktig yrkesroll för barns utveckling och trivsel på förskolan

Som barnskötare har du en viktig uppgift i att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse under den tid deras föräldrar arbetar. Du är med och bidrar till deras lärande och utveckling genom olika aktiviteter och lek, vilket hjälper barnen att växa både fysiskt och emotionellt.

Arbetsuppgifter och ansvar för en barnskötare

I din roll som barnskötare arbetar du tätt tillsammans med förskollärare för att skapa en trygg och lärorik miljö för barnen. Några av dina viktigaste arbetsuppgifter är:

Omsorg och trygghet
Ge barnen en trygg och säker miljö där de kan utforska och lära sig.

Stimulera lärande och utveckling
Genom lek och pedagogiska aktiviteter hjälper du barnen att utveckla sina färdigheter och förståelse för omvärlden.

Daglig samverkan med förskollärare
Tillsammans med förskolläraren ansvarar du för en grupp barn, där ni hjälper till att skapa en strukturerad och positiv dag för barnen.

Grunden för det pedagogiska arbetet styrs av läroplanen för förskolan, och även om det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, är ni ett team som arbetar nära varandra för att skapa en god lärmiljö för barnen.

Utomhusaktiviteter och fysisk utveckling

På många förskolor är en stor del av dagen tillbringad utomhus. Detta är viktigt för barnens fysiska utveckling och deras samspel med naturen. Genom att leka i naturen och utforska omgivningarna får barnen både rörelse och lärande i en stimulerande miljö. Det kan handla om allt från att utforska en lekpark till att vara ute och upptäcka djur och växter.

Att vara utomhus bidrar också till barnens hälsa och välmående och ger dem möjlighet att lära sig om miljön runt omkring dem.

Föräldrakontakt och samarbeten

En viktig del av arbetet som barnskötare är att hålla en nära kontakt med föräldrarna. Föräldrar vill ofta ha uppdateringar om hur deras barn trivs och fungerar i gruppen. Du är en viktig länk mellan hemmet och förskolan och ansvarar för att informera föräldrarna om barnens framsteg, eventuella utmaningar och trivsel på förskolan.

Det kan även ingå i arbetet att delta i föräldramöten eller samtal för att säkerställa att barnets behov tillgodoses på bästa sätt.

Olika inriktningar inom barnomsorgen

I Sverige finns det ett antal olika pedagogiska inriktningar inom barnomsorgen, och varje förskola kan ha sin egna metod för att arbeta med barnens utveckling. 

Några av de mest populära inriktningarna är:

Montessori
En pedagogisk metod som fokuserar på självständighet, ansvar och individuellt lärande.

Reggio Emilia
En pedagogisk filosofi som betonar barnens delaktighet i sin egen lärprocess och uppmuntrar kreativitet.

Ur och Skur
En inriktning som främjar lärande genom utomhusaktiviteter och naturupplevelser.

Varje inriktning ger barnen olika verktyg och möjligheter för lärande, och som barnskötare är du delaktig i att stödja dessa pedagogiska metoder.

Genom nära samarbete med förskollärare och föräldrar bidrar du till barns utveckling och välmående, både genom pedagogiska aktiviteter och fysisk utforskning. Om du har ett genuint intresse för att arbeta med barn och vill vara med och forma deras framtid, kan rollen som barnskötare vara ett perfekt yrkesval.

 

Utbildning

Ett krav för att arbeta i skola eller förskola i Sverige är ett rent belastningsregister. Du kan inte börja arbeta i förskola eller skola innan du visat upp detta! Du beställer utdrag ur belastningsregistret, vilket du kan läsa om här.

3-årig gymnasial utbildning, Barn- och fritidsprogrammet, kan vara en lämplig utbildning om man vill inrikta sig mot arbete inom barnomsorgen.

Inom Komvux kan motsvarande utbildning för vuxna finnas.

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Barnskötarnas arbetsmarknad är svår att förutsäga eftersom barnkullarna förändras från år till år.

Arbetsplats

Oftast arbetar du på en kommunal eller privat förskola, men det kan också vara på ett föräldrakooperativ där barnens föräldrar deltar i drift och verksamhet.

Som barnskötare kan man också arbeta i sitt eget hem. Då kallas verksamheten familjedaghem och personalen kallas dagbarnvårdare. Ofta samarbetar de med andra dagbarnvårdare i sitt bostadsområde.

Arbetsförmedlingens bedömning är att barnskötare har väldigt goda möjligheter till jobb då det är stor brist om personal inom detta yrke.

Lilla ordboken

Öppen förskola - en mötesplats där föräldrar och barn kan lära känna andra barn och vuxna, trivas och ha roligt tillsammans. Den drivs oftast i kommunal regi, är avgiftsfri och ingen inskrivning eller förhandsanmälan brukar krävas.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    601 Lediga jobb som barnskötare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.