På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Habiliteringspersonal

Habiliteringspersonal

En hjälpmotor i det dagliga livet är en bra beskrivning av habiliteringspersonalens roll. I yrket arbetar du oftast med vuxna, men även med barn och ungdomar, som har funktionsvariationer.

Arbetet är omväxlande och ansvarsfullt och brukarens behov styr arbetsdagen.

Arbetsuppgifterna kan vara hjälp, stöd och vägledning kring personlig hygien, måltider, medicinintag, städning och samhällskontakter. Många brukare behöver även stöd och hjälp att kommunicera med sin hemkommun, sjukvården eller någon myndighet. 

Under dagen är brukarna vanligtvis på sin dagliga verksamhet och kommer hem igen framåt eftermiddagen. Då kan arbetet innebära att laga middag, städa och tvätta tillsammans med brukaren. En viktig del av arbetsuppgifterna är att stimulera brukaren att göra så mycket som möjligt själv för att utveckla sina förmågor.

Ofta är arbetet organiserat så att man är stödperson åt en särskild brukare i boendet. Det innebär stort ansvar för att samordna kontakterna mellan brukaren, hans eller hennes närstående, företrädare/gode män och andra aktörer, till exempel med sjukvården. Habiliteringspersonal har ansvar att löpande rapportera om man ser någon förändring i situationen för brukaren eller om det har hänt något speciellt i brukarens liv.

Utbildning

Rekommenderad grundläggande utbildning finns inom Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet. Många skolor ger möjlighet att välja inriktning mot att arbeta med personer med funktionsvariationer.

Meriter inom servicearbete och hantverk är fördelaktigt.

Arbetsplats

Du kan arbeta som habiliteringspersonal på en grupp- eller servicebostad eller inom daglig verksamhet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

11 Lediga jobb

Sommarvikarierande re-/habiliteringsassistent nattjänst 85% Enköping

Arbetsgivare / Ort: Mo LSS AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 18 juni (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-05-18
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Habiliteringsassistent

Om jobbet
Varje dag skapar vi förutsättningar för att brukarna i vår verksamhet, utifrån sina unika förmågor, ska få leva livet fullt ut. Vi fortsätter växa, ta chansen att vara med på vår resa! Vi söker dig som vill göra skillnad! Som person är du engagerad, har lätt för att samarbeta, skapa kontakter och bevara goda relationer. Vi vill att du är trygg, stabil samt har självinsikt och ett flexibelt synsätt. Du är ansvarstagande, gillar ordning och reda samt tar egna initiativ i arbetet.  I vår rekrytering kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Vi är stolta över att vara ett kunskapsföretag och hoppas att du vill lära av- och tillsammans med oss. Vi är måna om vår kvalitetssäkring och påbörjar därför din introduktion under våren 2021 (v.22) för att säkerställa att du känner dig bekväm och har kunskap om vår verksamhet och våra brukare. Du behöver därför vara tillgänglig vid ett antal pass före sommaren och ha fyllt 18 år. Vid anställning måste legitimation och belastningsutdrag uppvisas. Sommarvikariatet omfattar 85% och sträcker sig mellan v.25-v.32 med start v.22 för introduktion. För rätt person finns möjlighet till fortsatt timanställning/vikariat efter sommaren. Datorvana krävs då dokumentation är en återkommande arbetsuppgift. Du behöver behärska det svenska språket väl för arbetet och vara noggrann i din administration. Då vi kommunicerar på många olika sätt är det meriterande om du sedan tidigare har erfarenhet av lågaffektivt bemötande, teckenspråk och/eller taktilt teckenspråk. B-körkort är ett krav för tjänsten.   Varmt välkommen med din ansökan!   Mo Gård är ett stiftelseägt icke vinstdrivande kunskapsföretag med över 70 års samlad erfarenhet och specifik kompetens kring kombinerade funktionsnedsättningar och kommunikation. Vi erbjuder insatser enligt LSS till personer med kombinerade funktionsnedsättningar som har behov av anpassningar kring kommunikation och miljö. Mo Gård bedriver grupp- och servicebostäder samt dagliga verksamheter i Uppland, Stockholm, Södermanland, Östergötland och Skåne. Vårt fokus är alltid att se ur individens perspektiv. Genom kompetens, respektfullt bemötande, anpassning och omsorg skapar vi på Mo Gård förutsättningar till ett gott liv. Mo Gårds kärnvärden är Engagerad, Kreativ och Trovärdig. Inför rekryteringsarbetet har Mo Gård LSS noggrant tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
Arbetsgivare
Mo LSS AB
Ansökan
Ansök senast 18 juni (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Timvikarier till Daglig verksamhet

Arbetsgivare / Ort: Härryda kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 18 juni (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-05-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Välkommen till Härryda kommun, en arbetsplats med 3000 anställda i en bredd av viktiga verksamheter. Våra ledord mod, nytänkande och handlingskraft inspirerar oss när vi varje dag levererar tjänster med god service och kvalitet. Härryda kommun ligger mellan Göteborg och Borås med Landvetter flygplats mitt i kommunen. Vi söker dig som med engagemang och delaktighet vill vara med att hitta lösningar som också håller för kommande generationer. Härryda kommun - här vågar vi!   Inom Härryda kommuns sociala sektor, funktionsstöd finns daglig verksamhet. Enheten utför insatsen daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Stödet riktas till vuxna personer med funktionsnedsättning. Målet är att den enskilde genom daglig verksamhet uppnår så stor självständighet som möjligt. Aktiviteterna är anpassade utifrån individens förutsättningar och behov, med målsättning att uppnå goda levnadsvillkor. ARBETSUPPGIFTER Daglig verksamhet erbjuds som alternativ till arbete och studier för personer med funktionsnedsättning i arbetsför ålder. Du ingår i ett arbetslag och planerar och utför aktiviteter inom ramen för daglig verksamhet. Verksamheten utför både enskilda aktiviteter samt gruppaktiviteter med brukarna. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som: • har omvårdnadsutbildning, eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig • innehar B-körkort • kan arbeta självständigt och även har en god samarbetsförmåga • arbetar utifrån den enskildes behov och egna resurser. Det är meriterande om du har erfarenhet inom daglig verksamhet. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. För att erhålla anställning ska utdrag ur Polisens belastningsregister uppvisas. ÖVRIGT Vi påbörjar rekryteringen efter hand som ansökningarna kommer in så ansök redan idag. Vi ser gärna att du söker tjänsten via Offentliga jobb. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser. Härryda kommun har upphandlade avtal.
Arbetsgivare
Härryda kommun
Ansökan
Ansök senast 18 juni (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

SOMMARJOBBA INOM FUNKTIONSHINDER!

Arbetsgivare / Ort: Tanums kommun / TANUMSHEDE
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 20 juni (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Habiliteringsassistent

Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

Sommarpersonal till vår dagliga verksamhet, våra boenden, personlig assistans samt boendestödet.


Vi söker sommarpersonal till vår dagliga verksamhet, våra boenden, personlig assistans samt boendestödet.


Vi ser gärna sökande med erfarenhet av arbete inom vård och omsorg. Vi erbjuder ett roligt och varierat arbete. Vi ser gärna att du har körkort för tjänsterna på våra boenden. B-körkort krävs för boendestödet.


Vi söker dig som vill arbeta med att ge stöd och hjälp i det dagliga livet till personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, erbjuda en social samvaro och medverka till en meningsfull sysselsättning och aktiv fritid, allt utifrån individens behov. Arbetet kan innebära dag, kväll, helg och nattarbete.


För att arbeta inom vård och omsorg bör du vara 18 år.


För allmänna frågor kontakta bemanningsenheten 0525-180 80.

Arbetsgivare
Tanums kommun
Apoteksvägen 6
45781 TANUMSHEDE
Hemsida: https://www.tanum.se/jobb
Ansökan
Ansök senast 20 juni (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Stödassistenter till Autismenhet, två tjänster

Arbetsgivare / Ort: Borås kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 juni (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Habiliteringsassistent

Om jobbet
Sociala omsorgsförvaltningen arbetar enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Förvaltningen sysselsätter cirka 1000 personer. Funktionshinderverksamheten i Borås Stad syftar till att personer med varaktiga och betydande funktionsnedsättningar ska få möjlighet att i största möjliga utsträckning leva som andra. Individuell bedömning av personens behov och ett individuellt bemötande i omsorgen är viktigt för ett självständigt liv. Förvaltningen driver bland annat 26 gruppbostäder och 8 servicebostäder för målgruppen och vi söker nu två stödassistenter till Vendelsdalsgatans gruppboende. Nu söker vi dig som har intresse och engagemang, att med din kunskap vara med och driva utvecklingen av gruppbostaden för att skapa en trygg, meningsfull och förutsägbar miljö för personer med autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning. Uppdraget som stödassistent hos oss innebär att arbeta enskilt med hyresgästerna. Tillsammans med femton kollegor samarbetar vi mot samma mål, att ge hyresgästerna på gruppbostaden det individuella stöd de har rätt till. Målet är att ge varje brukare rätt till sin kommunikation, i en förutsägbar vardag där integritet är en självklarhet. Utöver kollegor på gruppbostaden kommer du samarbeta med pedagoger, legitimerad HSL-personal, god man och närstående. I arbetet ingår delegerade sjuksköterskeuppgifter samt dokumentation. För att lyckas i rollen som stödassistent erbjuder vi en stegvis introduktion tillsammans med chef, samordnare, sjuksköterska och kollegor. Du som söker skall ha gått barn och fritid-, Vård och omsorgsprogrammet eller annan pedagogisk utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet från arbete med personer med funktionsvariationer inom autismspektrumet. Som person är du ansvarstagande och lugn samt har ett gott bemötande. Du har förmåga att både arbeta självständigt som i grupp. Du har datorvana då det ingår dokumentation och administration i datormiljö. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet Körkort är önskvärt. Intervjuer kommer att hållas löpande under ansökningstiden.
Arbetsgivare
Borås kommun
Hemsida: www.boras.se/ledigajobb
Ansökan
Ansök senast 25 juni (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Re-/habiliteringsassistent sökes till servicebostad i centrala Enköping

Arbetsgivare / Ort: Mo LSS AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 26 juni (9 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Habiliteringsassistent

Om jobbet
Varje dag skapar vi förutsättningar för att brukarna i vår verksamhet, utifrån sina unika förmågor, ska få leva livet fullt ut. Vi fortsätter växa, ta chansen att vara med på vår resa!   Dina arbetsuppgifter Vi söker dig som är en engagerad person till en av våra servicebostäder i centrala Enköping där du ingår i ett arbetslag och arbetar tillsammans med kollegor för att varje brukare ska få en meningsfull sysselsättning och vardag. Din uppgift är att vara ett stöd i den enskilde brukarens dagliga liv och stötta utifrån hans eller hennes behov. Våra brukare på våra servicebostäder är självgående och vi ser med fördel att du har en utbildning som stödpedagog eller liknande. På våra servicebostäder är vi teckenspråkiga och det är viktigt att du vill utvecklas i språket och vågar tillämpa det. Hos oss anpassar vi vår kommunikation utifrån brukarens behov. Vi har egna teckenspråkslärare och ser till att löpande underhålla våra medarbetares kompetenser med målet att alla re-/habiliteringsassistenter ska ha tillräcklig kunskap att kunna arbeta med alla brukare. Sammantaget möjliggör dina insatser brukarens rätt till självständighet och ett självbestämmande varför en vardag hos oss är varierad både för brukaren och för våra medarbetare. Verksamheten präglas av öppen dialog och samarbete med alla funktioner som behövs nära tillhands och vi står för ett nära ledarskap och delaktighet i de beslut som tas. Exempelvis är specialpedagog, sjuksköterska, stödpedagog, enhetschef, och re-/habiliteringsassistent samverkande med ett nära stöd från bemanningsstöd och hr-partner. Hos oss arbetar våra enhetschefer i den verksamhet de leder och delar som mest sin tid mellan två enheter.   Om dig Du vill göra skillnad! Som person är du engagerad, du har lätt för att samarbeta, skapa kontakter och bevara goda relationer. Vi vill att du är trygg, stabil samt har självinsikt och ett flexibelt synsätt. Du är ansvarstagande, gillar ordning och reda samt tar egna initiativ i arbetet. Vi lägger mycket vikt vid utvecklingsbenägenhet och önskar att våra medarbetare vill utveckla både sig själva och verksamheten. I vår rekrytering kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Datorvana krävs då dokumentation är en återkommande arbetsuppgift. Du behöver behärska det svenska språket väl för arbetet och vara noggrann i din administration. Då vi kommunicerar på många olika sätt är det meriterande om du sedan tidigare har erfarenhet av lågaffektivt bemötande, teckenspråk och/eller taktilt teckenspråk.  B-körkort är nödvändigt i tjänsten   Anställning Vi erbjuder dig en tillsvidaretjänst på 80-100% med en fast månadslön. Vi tillämpar individuell lönesättning med hänsyn tagen till utbildningsnivå och erfarenhet. Vi tillämpar provanställning och en förutsättning för anställning är att du kan visa ett utdrag från belastningsregistret samt giltig legitimation, beställ gärna detta i samband med din ansökan då polisens handläggningstid kan variera. Din arbetstid kommer följa ett på förhand fastställt schema vilket omfattar dag, kväll, helg och på vissa enheter sovande jour. Mo Gård arbetar efter en hälsosam schemaläggning. Tillträde enligt överenskommelse med hänsyn tagen till uppsägningstid.   Varmt välkommen med din ansökan!   Mo Gård är ett stiftelseägt icke vinstdrivande kunskapsföretag med över 70 års samlad erfarenhet och specifik kompetens kring kombinerade funktionsnedsättningar och kommunikation. Vi erbjuder insatser enligt LSS till personer med kombinerade funktionsnedsättningar som har behov av anpassningar kring kommunikation och miljö. Mo Gård bedriver grupp- och servicebostäder samt dagliga verksamheter i Uppland, Stockholm, Södermanland, Östergötland och Skåne. Vårt fokus är alltid att se ur individens perspektiv. Genom kompetens, respektfullt bemötande, anpassning och omsorg skapar vi på Mo Gård förutsättningar till ett gott liv. Mo Gårds kärnvärden är Engagerad, Kreativ och Trovärdig. Inför rekryteringsarbetet har Mo Gård LSS noggrant tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
Arbetsgivare
Mo LSS AB
Ansökan
Ansök senast 26 juni (9 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.