På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Specialistundersköterska med neuropsykiatrikompetens

Specialistundersköterska med neuropsykiatrikompetens

Specialistundersköterska med neuropsykiatrikompetens har spetskompetens inom vård och omsorg med tyngdpunkt på olika neuro-psykiatriska tillstånd.

Arbetsområdena ligger inom öppenvård, mottagning, särskilda boenden, hemtjänst, hemvård och hemteam. Speciaistundersköterskor har kunskaper för att handleda kollegor i olika situationer med anknytning till sin speciaIkompetens.

Med utbiIdning till och erfarenhet som specialistundesköterska har man också möjligheter att få anställning som projektledare/samordnare inom vård och omsorg.

Specialistundersköterska bör kunna identifiera och analysera problem ur ett holistiskt perspektiv baserat på kulturellt, socialt, medicinskt och psykologiskt perspektiv, ha kunskap om olika samverkansformer och samarbete med övriga aktörer.
Hen måste också veta hur man bedömer risker och ger lämplig behandling och hur man genomföra känsliga och/eller svåra samtal. Inom sina arbetsuppgifter behöver specialistundersköeterks kunna analysera och åtgärda de hinder som pacienter har samt tillämpa stödjande insatser.

Utbildning

Till specialistundersköterska utbildar man sig inom yrkeshögskolan, som är en påbyggnadsutbildning för undersköterskor.
TiII undersköterska utbildar man sig på Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller genom att läsa "Omvårdnad" (kurspaket) på Komvux.

Visste du att...?
Experter på området tror att det finns 1-2 barn i varje svensk skolklass och ca 3 % av alla vuxna i Sverige, som "lider" av ADHD (uppgift från februari 2018). Andra experter påstår att alla människor i någon mån "lider" av ADHD och att det endast handlar om "grad och omfattning" av problematiken. Diagnosen ADHD brukar ställas efter en utredning, som påbörjas endast om personen och/eller personens omgivning upplever stora problem pga misstänkt ADHD.

Lilla ordboken
Bältesläggning - en tvångsåtgärd som regleras av lagen om psykiatrisk tvångsvård: vid omedelbar fara för att en patient kan allvarligt skada sig själv eller någon annan, får patienten kortvarigt spännas fast med bälte. I Sverige används bältesläggning, men i andra länder har man upphört med det, ex. på Island har man sedan 1932 ej använt den åtgärden.

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Länktips
uppdragpsykiskhalsa.se - Vad är psykisk hälsa?
folkhogskola.nu/sok-kurser/?disability - folkhögskoleutbildningar för personer med utvecklingsstörning
Artikel "Forskning visar: tankar har läkande kraft"
fragasyv.se/info - jämförelse/förklaring om flera närbesläktade yrken.

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.