På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ambulanssjukvårdare
Spela filmen

Ambulanssjukvårdare

Som ambulanssjukvårdare är du en del av ett team som tar hand om personer som drabbats av akuta sjukdomar eller olycksfall. Patienten ska undersökas och ges behandling innan och under transporten till sjukhuset. De flesta transporterna är inte akuta och mycket av din arbetstid tillbringar du på stationen med olika serviceuppgifter.

Ambulanssjukvårdarens arbete innehåller många och skiftande uppgifter. När det är bråttom och du kör med blåljus och sirener har det ofta inträffat en olycka eller så har någon person blivit akut sjuk. Enligt Socialstyrelsens krav måste minst en person i besättningen vara legitimerad sjuksköterska. Detta krävs för att ha rätt att ge läkemedel till patienten.

När besättningen består av en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare har ni olika ansvarsområden. Sjuksköterskan har det medicinska ansvaret. Ambulanssjukvårdaren kan dock till exempel lägga förband, kontrollera andning, puls och blodtryck eller ge hjärt-lungräddning och defibrillering, det vill säga ge elstötar till en patient med hjärtstillestånd.

Teamet samverkar i sin tur med räddningstjänst, polis och andra samhällsfunktioner för att rädda liv och hjälpa allmänheten på bästa sätt.

Utbildning

I dag finns inga enhetliga regler för vilken utbildning som krävs för att bli ambulanssjukvårdare. Minst en person i ambulansen måste dock vara legitimerad sjuksköterska. Ambulanssjukvårdaren behöver dock ha en grundläggande vårdutbildning, vanligtvis krävs det också påbyggnadsutbildning i ambulanssjukvård.

Relevanta utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan. Det finns också exempel på att undersköterskor med vidareutbildning i ambulanssjukvård kan få anställning som ambulanssjukvårdare. Det ställs också som ett krav att du har körkort med god körvana och är simkunnig.

En bra grundutbildning ges på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet.

Personliga egenskaper

Det krävs god fysik, eftersom tunga lyft förekommer i arbetet. 

HLR-film

Lär dig hjärt-och lungräddning!

Visste du att...?

... ordet ambulans kommer från latinets ambulare, som kan översättas som "gå" eller "vandra omkring". Ursprungligen var "ambulans" "ett flyttbart sjukhus", som följde efter arméer under krig.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Babcock Scandinavian AirAmbulance söker HEMS Technical Crew, Gotland

Arbetsgivare / Ort: Babcock SAA FW AB / Visby
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 10 July (1 dag kvar)
Publicerad: 2020-06-10
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Ambulanssjukvårdare

Om jobbet

Babcock Scandinavian AirAmbulance söker 5 st HEMS Technical Crew (HTC) till ambulanshelikoptern på Gotland. Ambulanshelikoptern är bemannad av en pilot, HTC samt narkossjuksköterska och är i beredskap dygnet runt årets alla dagar. Läkare från sjukhuset kan tas med vid behov.

Vi ser att du som söker är en entusiastiskt, välorganiserad och mycket mogen person med goda sociala egenskaper som har erfarenhet av prehospital sjukvård.

Arbetsuppgifter

I din roll som HTC bistår du piloten under uppstart, flygning, landning, med checklistor samt säkring av helikopter och landningsplats. Väl framme på hämtplats skiftar arbetsuppgifterna från den mer tekniskt inriktade flygrollen till att tillsammans med narkossjuksköterskan ta hand och hjälpa patienterna. Allas kompetens i besättningen är viktig och i många fall avgörande. HTC med sin medicinska kunskap samt sin grundläggande flygutbildning bildar en viktig länk mellan pilot och narkossjuksköterska.

Om företaget

Babcock Scandinavian AirAmbulance är Nordens största ambulansflygföretag, och i vår flotta har vi både ambulanshelikoptrar och ambulansflygplan. Bolaget har ca 300 anställda.

Ambulanshelikoptern på Gotland är stationerad på flygplatsen utanför Visby och utför mer än 500 uppdrag per år. HTC tillsammans med narkossköterskan bemannar även en ambulans, som utför ytterligare ca 500 uppdrag per år. Ambulansen används vid dåligt väder eller i närområdet vid behov. Besättningen har mellan kl 08-17, 5 minuter innan de skall vara i luften, mellan kl 17-08, 30 minuter. I dagsläget tillämpas dygnstjänstgöring på basen.

Varaktighet 100 %, tillsvidareanställning. Provanställning tillämpas.

Tillträde: Enligt överenskommelse, verksamhetsstart 22/3 2021

Kvalifikationer

Lägst Ambulanssjukvårdare, alt. Sjuksköterska med ambulans erfarenhet/ Specialistutbildad sjuksköterska. 3 års erfarenhet inom ambulanssjukvården.

AMLS (Advanced Medical Life Support)

PHTLS (PreHospital Trauma Life Support)

PS (Prehospital Sjukvårdsledning)

Mycket goda kunskaper verbalt och skriftligt i svenska och engelska. Företagets dokumentations/ rapporteringssystem samt utbildningsmateriel är skrivet på engelska.

B-körkort (krav), C-körkort (meriterande)

Fys-kraven för tjänsten tillämpas, lyft och bärprov genomförs innan anställning.

I samband med anställningsintervjun skall du som sökande uppvisa ett utdrag från polisens belastningsregister, detta skall lämnas in i ett oöppnat kuvert. Utdraget får ej vara äldre än ett år. (Beställ gärna detta i god tid).

Erfarenhet från Ambulanshelikopterverksamhet, Läkar- eller Akutbil, och/ eller Anestesisjukvård är meriterande.


Övrigt

Flygteknisk utbildning sker under inskolningen.

Ansökan sker per email, inklusive elektroniskt CV och personligt brev till [email protected] Eventuella frågor skickas till samma adress (telefonsamtal undanbedes). Märk din ansökan med ”HTC Gotland”.

Rekryteringsprocessen sker fortlöpande och beräknas vara klar i Sep.

Sista ansökningsdag 19/7 2020

Sökord:

HEMS Crew Member, HCM, HEMScrew, HTC, Ambulanshelikopter

Arbetsgivare
Babcock SAA FW AB
Brovägen 109
62173 Visby
Hemsida: http://babcocknordics.com/
Ansökan
Ansök senast 10 July (1 dag kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.