På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ambulanssjukvårdare

Ambulanssjukvårdare

Som ambulanssjukvårdare är man en del av ett team som tar hand om personer som drabbats av akuta sjukdomar eller olycksfall. Patienten ska undersökas och ges behandling innan och under transporten till sjukhuset. De flesta transporterna är inte akuta och mycket av din arbetstid tillbringar du på stationen med olika serviceuppgifter. Ambulanssjukvårdarens arbete innehåller många och skiftande uppgifter. När det är bråttom och du kör med blåljus och sirener har det ofta inträffat en olycka eller så har någon person blivit akut sjuk.

Arbetsuppgifterna varierar mycket. I en ambulans jobbar man alltid i par. Enligt Socialstyrelsens krav måste minst en person i besättningen vara legitimerad sjuksköterska. Detta krävs för att ha rätt att ge läkemedel till patienten. När besättningen består av en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare har man olika ansvarsområden. Sjuksköterskan har det medicinska ansvaret. Ambulanssjukvårdaren kan dock till exempel lägga förband, kontrollera andning, puls och blodtryck eller ge hjärt-lungräddning och defibrillera, det vill säga ge elstötar till en patient med hjärtstillestånd.

Teamet samverkar i sin tur med räddningstjänst, polis och andra samhällsfunktioner för att rädda liv och hjälpa allmänheten på bästa sätt.

Utbildning

I dag finns inga enhetliga regler för vilken utbildning som krävs för att bli ambulanssjukvårdare. Minst en person i ambulansen måste vara legitimerad sjuksköterska, men båda i besättningen behöver inte ha sådan examen. Ambulanssjukvårdaren behöver dock ha en grundläggande vårdutbildning, vanligtvis krävs det också påbyggnadsutbildning i ambulanssjukvård.

Relevanta utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan. Det finns också exempel på att undersköterskor med vidareutbildning i ambulanssjukvård kan få anställning som ambulanssjukvårdare.

Övriga kvalifikationer
Det ställs också som ett krav att man har körkort med god körvan och är simkunnig - för att kunna bli anställd som ambulanssjukvårdare (vid funktionsnedsättning efter skada eller sjukdom och i fall man undrar om man är lämplig som förare, kan man genomgå testning på Mobilitetscentret). Vissa arbetsgivare kräver att man även har haft flera års sammanhängande körkortsinnehav. Om man har C-körkort brukar det ses som en fördel.
Vidare krävs det god fysik, eftersom tunga lyft förekommer i arbetet. 

Yrkesporträtt

Läs intervju med ambulanssjukvårdare Sten här.

Visste du att...?
Ordet ambulans härstammar från latinets ambulare, som kan översättas ungefär som "gå" eller "vandra omkring". Ursprungligen var "ambulans" = "ett flyttbart sjukhus", som följde efter arméer under krig.

Lilla ordboken
"Single responder" - en liten ambulansbil, som endast kan ge vård på plats, men inte transportera patienter till sjukhuset.

Övrigt

Se gärna en ca 3 min Iång fiIm "Lär dig hjärt-och Iungräddning" - här är snabbIänk til filmen.

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.