På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hemtjänstpersonal

Hemtjänstpersonal

Både Vårdbiträden och Undersköterskor) kan arbeta som hemtjänstpersonal (på engelska heter yrket caregiver). Arbete är schemalagd under alla dagar på året, inklusive helger och storhelger. Även nattjour kan förekomma.

Utbildning

Yrken som hemtjänstpersonal, stödassistent, vårdare inom funktionsvariation, boendestödjare, omsorgsassistent, ledsagare, personlig assistent, vårdbiträde och undersköterska är inte reglerade yrken, utan det är arbetsgivaren som beslutar om vilken utbildning och erfarenhet som krävs för att få anställning. 

Du har bättre chanser att få jobb om du har gymnasiekompetens och framförallt om du har examen från vård- och omsorgsprogrammet eller från en liknande utbildning på Komvux. Även utbildning till personlig assistent från en folkhögskola anses ofta som en stor merit och underlättar att få anställning som hemtjänstpersonal.

Se gärna en kort musikvideo om arbete i Hemtjänsten här.

Visste du att...?

Aina Wifalk (1928 — 1983) var kurator och uppfinnare av rullatorn. A.Wifalk tog aldrig något patent på rullatorn då hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den. Källa: Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon.

En undersökning som Göteborgs universitet har gjort (uppgift från januari 2019) visar att de svenska 70-åringar uppger följande: 90% känner sig friska (jämfört med året 1971, då motsvarande siffra var 60%).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.