På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hemtjänstpersonal Spela filmen

Hemtjänstpersonal

Olika yrkeskategorier (i första hand Vårdbiträden och Undersköterskor) kan arbeta som hemtjänstpersonal /på engelska heter yrket caregiver/.

Arbete är schemalagd under alla dagar på året, inklusive helger och storhelger. Kvällsarbete tillkommer (man arbetar vanligtvis till kl.23.00, om man har "kvällsshift"). Även nattjour kan vara inkluderad inom hemtjänstpersonals arbetsuppgifter; i detta fallet krävs det att man har B-körkort, för personbil.

Yrken som hemtjänstpersonal, stödassistent, vårdare inom funktionsvariation, boendestödjare, omsorgsassistent, ledsagare, personlig assistent, vårdbiträde och undersköterska inte (i Sverige) är "reglerade yrken", dvs ej tillhör de så kallade Legitimationsyrken står det arbetsgivaren ganska fritt att anställa personer med i princip vilken tidigare utbildning och erfarenhet som helst. Men man har mycket bättre chanser att få arbete i fall man har gymnasiekompetens och framförallt om man har examen från Vård- och omsorgsprogrammet från gymnasiet eller från en liknande utbildning på komvux (som brukar heta "Vård- och omsorgspaket" eller "Kurspaket Undersköterska"). Även utbildning till personlig assistent från en folkhögskola anses ofta som en stor merit och underlättar att få anställning som hemtjänstpersonal.

Se gärna en kort musikvideo om arbete i Hemtjänsten här.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat: ca 92 % av yrkesverksamma är kvinnor (uppgift från SCB från mars 2017).

Visste du att...?
Aina Wifalk (1928 — 1983) var Kurator & uppfinnare av rullatorn; rullatorer har sedan början av 1980-talet ger människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. A.Wifalk tog aldrig något patent på rollatorn pga att hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den. Källa: Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon.

Liknande yrken: Vårdbiträde, Servicemedarbetare inom sjukvården, Obduktionsteknikeroch Sjukhustransportör.

Lilla ordboken
"Årsrik människa" - samma som "en person som är till åren kommen", som annars ofta brukar benämnas som "gammal".

De äldres självupplevt välmående
En undersökning som Göteborgs universitet har gjort (uppgift från januari 2019) visar att de svenska 70-åringar uppger följande: 90% känner sig friska (jämfört med året 1971, då motsvarande siffra var 60%).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.