Hemtjänstpersonal
Spela filmen

Hemtjänstpersonal

Både Vårdbiträden och Undersköterskor kan arbeta som hemtjänstpersonal. Arbete är schemalagd under alla dagar på året, inklusive helger och storhelger. Även nattjourer kan förekomma.

Utbildning

Yrken som hemtjänstpersonal och vårdbiträde är inte reglerade yrken, utan det är arbetsgivaren som beslutar om vilken utbildning och erfarenhet som krävs för att få anställning. Däremot är yrket Undersköterska (sedan 1 juli 2023) ett av de reglerade yrken; läs mer om det i yrkespresentationen Undersköterska.

Du har dock bättre chanser att få jobb om du har gymnasiekompetens och framförallt om du har examen från vård- och omsorgsprogrammet eller från en liknande utbildning på Komvux.

Även utbildning till personlig assistent från en folkhögskola anses ofta som en stor merit och underlättar att få anställning som hemtjänstpersonal.

Visste du att...?

... Aina Wifalk (1928-1983) var kurator och uppfinnare av rollatorn. Aina Wifalk tog aldrig något patent på rollatorn då hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.