På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Geriatriksjuksköterska
Spela filmen

Geriatriksjuksköterska

Geriatriksjuksköterska är en speciaIistsjuksköterska som behandlar och vårdar äldre människor genom att förebygga och lindra åldersrelaterade sjukdomar. Som geriatriksjuksköterska ansvarar du också för medicinering.

Geriatriksjuksköterskor har fördjupade kunskaper om åldrandet och åldrandets livsvillkor. Du behöver även ha goda kunskaper inom palliativ vård och geriatrisk omvårdnad.

Det speciella med att ge vård till äldre människor är att det ofta finns en komplex sjukdomsbild (multisjukdom) som behöver ta hänsyn. En viktig deI i jobbet som geriatriksjuksköterska är att veta vilka mediciner som respektive patient ska ta.

Utbildning

Du utbildar sig till Sjuksköterska, ansöker om legitimation och sedan som legitimerad sjuksköterska kan du söka olika påbyggnadsutbildningar för sjuksköterskor, till exempel barnmorska, psykiatrisjuksköterska eller geriatriksjuksköterska.

Visste du att...?

Dagny Valborg Carlsson tros vara Sveriges äldsta bloggare. Hon föddes 8 maj 1912. Källa: 123minsida.se/Bojan.

Guinness World Records har i mars 2019 utsett Kane Tanaka - född 1903 - till den äldsta nu levande människan. Som bevis för den extremt aktningsvärda åldern fick 116-åringen motta ett certifikat. KaneTanaka bor på ett vårdhem i Fukuoka i södra Japan där hon gärna spelar Othello, håller på med kalligrafi samt löser matematiska ekvationer.

De äldres självupplevt välmående, en undersökning som Göteborgs universitet genomförde (januari 2019) visar att de svenska 70-åringar uppger följande: 90 procent känner sig friska (jämfört med året 1971, då motsvarande siffra var 60 procent).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.