På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Geriatriksjuksköterska Spela filmen

Geriatriksjuksköterska

Geriatriksjuksköterskor är speciaIistsjuksköterskor som behandlar och vårdar äldre människor för att förebygga och lindra åldersrelaterade sjukdomar; de ansvarar också för medicinering.

Geriatriksjuksköterskor har fördjupade kunskaper om åldrandet och åldrandets livsvillkor. Du behöver också ha specialiserade kunskaper inom palliativ vård och geriatrisk omvårdnad.

Det speciella med att ge vård till äldre människor är det faktum att de ofta har en komplex sjukdomsbild (multisjukdom) och de som ger vård måste ta hänsyn tiII hur de olika sjukdomstillstånd påverkar varandra. En viktig deI i jobbet som geriatriksjuksköterska är att håIIa koII på alla mediciner som en och samma pacient ska ta (äldre pacienter har ofta många olika mediciner föreskrivna).

Utbildning

Man utbildar sig till Sjuksköterska, ansöker om legitimation och sedan som legitimerad sjuksköterska kan söka olika påbyggnadsutbildningar för sjuksköterskor - och bland annat utbilda sig till barnmorska, till psykiatrisjuksköterska eller till geriatriksjuksköterska.

Var god se även yrkespresentation Specialistsjuksköterska.

Visste du att...?
Dagny Valborg Carlsson tros vara Sveriges äldsta bloggare. Hon var född 8 maj 1912. Källa: 123minsida.se/Bojan.

Guinness World Records har i mars 2019 utsett Kane Tanaka - född 1903 - till den äldsta nu levande människan. Som bevis för den extremt aktningsvärda åldern fick 116-åringen motta ett certifikat. KaneTanaka bor på ett vårdhem i Fukuoka i södra Japan. Hon går upp varje dag kl.6 på morgonen. Hennes hobbys inkluderar brädspelet Othello, att lösa matematiska ekvationer och kalligrafi.

De äldres självupplevt välmående
En undersökning som Göteborgs universitet har gjort (uppgift från januari 2019) visar att de svenska 70-åringar uppger följande: 90% känner sig friska (jämfört med året 1971, då motsvarande siffra var 60%).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.