På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sjuksköterska inom äldrevård

Sjuksköterska inom äldrevård

En sjuksköterska inom äldrevård kan ansvara för hälso- och sjukvården i olika typer av särskilda boendeformer för äldre.

Som geriatriksjuksköterska kan man även arbeta på en geriatrisk vårdavdelning på sjukhus. Arbetet är en blandning av sociala kontakter, medicinsk behandling och administration. När en ny person flyttar in görs en vårdplan upp som sedan ska följas upp och revideras när det behövs. Vården planeras tillsammans med anhöriga, biståndsbedömare och med den i vårdpersonalen som blir kontaktperson.
Sjuksköterskan har också kontakter med till exempel läkare och sjuksköterskor om den boende kommer från sjukhus eller geriatrisk klinik, det vill säga en specialklinik för behandling av åldrandets sjukdomar. 

Yrkesporträtt
Se gärna en kort videofilm om Erik som arbetar som sjuksköterska.

Utbildning

Utbildning till sjuksköterska ges genom det tre år långa sjuksköterskeprogrammet vid universitet/högskola. I utbildningen varvas teoretiska avsnitt med perioder av verksamhetsförlagd utbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap. Efter godkänd examen utfärdar Socialstyrelsen legitimation.

Kontakta respektive universitet/högskola för mer information om var utbildningen finns och vilka antagningskrav som gäller.

Sjuksköterskeprogrammet ger utbildning för arbete inom allmän hälso- och sjukvård och kommunal vård och omsorg.

Visste du att...?
Dagny Valborg Carlsson tros vara Sveriges äldsta bloggare. Hon var född 8 maj 1912. Källa: 123minsida.se/Bojan.

Lilla ordboken
"Årsrik människa" - samma som "en person som är till åren kommen", som annars ofta brukar benämnas som "gammal".

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

De äldres självupplevt välmående
En undersökning som Göteborgs universitet har gjort (uppgift från januari 2019) visar att de svenska 70-åringar uppger följande: 90% känner sig friska (jämfört med året 1971, då motsvarande siffra var 60%).

Visste du att...?

Guinness World Records har i mars 2019 utsett Kane Tanaka - född 1903 - till den äldsta nu levande människan. Som bevis för den extremt aktningsvärda åldern fick 116-åringen motta ett certifikat. KaneTanaka bor på ett vårdhem i Fukuoka i södra Japan. Hon går upp varje dag kl.6 på morgonen. Hennes hobbys inkluderar brädspelet Othello, att lösa matematiska ekvationer och kalligrafi.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.