På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sårsjuksköterska

Sårsjuksköterska

I Sverige tiIIhör yrket sjuksköterska tiII de så kaIIade legitimationsyrken.

Det finns ingen yrkestitel sårsjuksköterska i Sverige som är generell (uppgift från mars 2017) men det finns en förening för sjuksköterskor som är särskilt intresserade av sår och sårbehandling: Sårsjuksköterskor i Sverige, SSiS. En "sårsjuksköterska" är i Sverige en legitimerad sjuksköterska som strävar efter att bli expert på sårbehandling vid olika typer av sår.
Föreningen arbetar med frågor som rör utbildning, forskning, nätverk och struktur i syfte att utveckla sårområdet genom att bidra till att sårsjuksköterskor förkovras i sin profession, vilket leder till en förbättrad sårprevention och sårbehandling. 

Olika i olika länder
Sjukvården är i olika länder organiserad på olika sätt. Ex. i Storbritannien finns det idag /november 2017/ ca 800 sårsjuksköterskor som arbetar nästan uteslutande med behandling av svåra, infekterade, gangren-liknande (kallbrand) sår eller hudåkommor som ofta drabbar äldre och diabetiker samt de multisjuka personer.
I Finland finns en 1-årig utbildning till sårsjuksköterska som man kan söka efter det att man har blivit legitimerad sjuksköterska.
Danmark och Norge har ett samarbete för specialistutbildning till sårsjuksköterska.
I Sverige kan man gå en kurs på 7.5 hp i sår och sårbehandling som valbar kurs när man går sin specialistutbildning.

Övrigt
Se gärna yrkespresentationerna SjuksköterskaSjuksköterska inom äldrevårdenSjuksköterska, medicin och kirurgi, Hemtjänstpersonal, Röntgensjuksköterska samt Dermatolog och kika även på övriga yrken inom område Hälsa- och sjukvård.

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Viktigt! Sms-livräddare
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.