På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sårsjuksköterska
Sjuksköterska utbildas inom sårvård.

Sårsjuksköterska

En sårsjuksköterska är en legitimerad sjuksköterska som är expert på sårbehandling. Det finns ingen yrkestitel sårsjuksköterska i Sverige som är generell, men det finns en förening för sjuksköterskor som är särskilt intresserade av sår och sårbehandling, Sårsjuksköterskor i Sverige, SSiS.

Föreningen arbetar med frågor som rör utbildning, forskning, nätverk och struktur i syfte att utveckla kompetensen inom sårområdet. De arbetar med att utbilda sjuksköterskor inom sårområdet, vilket leder till en förbättrad sårprevention och sårbehandling. 

Utbildning

Som grundutbildade sjuksköterska kan du studera vidare på avancerad högskolenivå till specialistsjuksköterska (60-75 högskolepoäng) med inriktning mot 12 olika områden: ambulanssjukvård, anestesi, distriktssköterska, intensivvård, medicin, kirurgi, onkologi, operation, psykiatri, äldrevård och öppen hälso- och sjukvård för barn. Den tolfte inriktningen är öppen och beslutas av varje enskilt lärosäte.

Du kan välja en kurs på 7.5 hp i sår och sårbehandling när du går sin specialistutbildning och på så sätt få fördjupad utbildning inom sårvård. Specialistsjuksköterskeexamen översätts till Postgraduate Diploma in Specialist Nursing på engelska. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.