Infektionist

Infektionist

Yrken infektionist, parasitolog och epidemiolog kan "gå in i" varandra. Alla sysslar de med smittsamma sjukdomar, om smittspridning och smittbekämpning.

Infektionssjukdomar kan delas upp i olika avdelningar - de som orsakas av virus eller de som orsakas av bakterier.

Utbrott av infektionssjukdomar kan bl a orsakas av att dricksvatten blir infekterad.

Exempel på infektionssjukdomar är många och en hel del av dem kan var mycket farliga och kan leda till döden, bl a tuberkulos, polio och HIV (AIDS).

Vaccin hjälper till att begränsa och i vissa fall utrota sjukdomar. Det finns vacciner mot många infektionssjukdomar och blir man vaccinerad, har man "immun-minnet" i kroppen, som erbjudet "viss skydd", även om man blev vaccinerad för många år sedan. De som tillhör Riskgrupper eller är över 65 år är extrautsatta för infektionssjukdomar. 

Pandemin är en epidemi som får en mycket stor, världsomfattande spridning.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs. De flesta infektionister är i grunden läkare, men kan också ha en annan högre utbildning inom exempelvis biologi. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Naturvetenskapsprogrammet

Tips från experter på infektionssjukdomar

För att skydda dig mot influensa - tvätta händerna ofta och noga, pilla dig inte i ögonen, näsa eller munnen! Handsprit är bra att använda, men det är lika bra att tvätta händerna med vanlig tvål om man gnuggar dem noga eller använder handborste och helst i minst 20 sekunder.

Visste du att... ?

... man blir mer mottaglig för luft-buren smitta under och efter långa flygningar, detta pga att luften är tunnare på höga höjder och slemhinnorna lätt blir uttorkade.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1135 Lediga jobb som infektionist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.