På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Infektionist

Infektionist

Yrken infektionist, parasitolog och epidemiolog kan "gå in i" varandra.
Alla de "sysslar" med smittsamma sjukdomar. De smittspridning och smittsbekämpning.

Infektionssjukdomar kan delas upp i olika "klasser"/avdelningar: de som orsakas av virus eller de som orsakas av bakterier.

Utbrott av infektionssjukdomar kan bl a orsakas av att dricksvatten blir infekterad.

Exempel på infektionssjukdomar är väldigt många och en hel del av dem kan var mycket farliga, som kan leda till döden: bl a är det tuberkulos, polio ("barnförlamnings-virus"), HIV (AIDS).

Vaccin hjälper till att begränsa och i vissa fall utrota sjukdomar. Det finns vacciner mot många infektionssjukdomar och blir man vaccinerad, har man "Immun-minnet" i kroppen, som erbjudet "viss skydd", även om man blev vaccinerad för många år sedan.
De som tillhör Riskgrupper eller är över 65 år är extrautsatta för infektionssjukdomar. 

Pandemin är en epidemi som får en mycket stor /världsomfattande/ spridning.

Tips från experter på infektionssjukdomar: för att skydda dig mot influensa - tvätta händerna ofta och noga; pilla dig inte i ögonen, näsa eller munnen, bl a slicka inte på händerna innan du har tvättat händerna noga. Handsprit är bra att använda men det är lika bra att tvätta händerna med vanlig tvål, om man "gnuggar" dem noga eller använder handborste.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs. De flesta infektionister är i grunden läkare, men kan också ha en annan högre utbildning inom exempelvis biologi. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap.

Visste du att... ?

  • En tredjedel av Europas befolkning dog när "diger-döden" /pesten/ drog över Europa på medeltiden.
  • Penicilin uppfanns 1928 av Alexander Flemming - av misstag.
  • De flesta som dog i "spanska sjukan" kring 1920 var unga och "friska" människor.
  • Man blir mer mottaglig för luft-buren smitta under och efter långa flygningar /pga luften är tunnare på höga höjder och slemhinnorna blir lätt uttorkade/; tips - använd saltlösning för att fukta slemhinnorna /framförallt i näsan/.
  • E-koli bakterie finns vanligtvis i människors tarmsystem. Antal E-koli bakterier används som en "måttstock" på hur rent vattnet är.
  • Vissa infektionssjukdomar är "anmällnings-pliktiga", dvs sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera, om de får kännedom om människor som blev smittade.
  • De kvinnliga kondomer som existerar idag (år 2017) är av tredje generationen som heter "Path". Den första kommerciellt tillverkade kvinnliga kondomen FC1 "uppfanns" på 1980-talet; sedan kom FC2 men FC-kondomer skiljer sig markant från den moderna varianten "path".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.