På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tuberkulos-expert

Tuberkulos-expert

TBC (vanlig förkorning för sjukdomen "tuberkulos" som är en potenciellt dödlig sjukdom) dödar årligen 32.000 europeer och totalt 1,5 miljoner människor i Världen. I Europa idag är cirka 60.000 personer smittade av TBC (uppgift från maj 2019).

De mest sårbara grupper som lider störst risk att dö av TBC är uteliggare, narkomaner, interner på fängenlser och häkten och migranter.

Rekommendationen som Tuberkulos-experter ger att om man lider av en mer en två-veckors oförklarlig hosta (dvs att man inte är säker på att det är en luft-vägs infektion som orsakar hosta) - sök upp en läkare för att kontrollera om man hat TBC eller inte.

Den farligaste kombinationen är TBC och HIV - tillsammans. Vid den sjukdomskombinationen är man som mest utsatt för risk för allvarliga och potenciellt dödliga infektioner.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs. Det vanligaste är att tuberkulos-experter är i grunden läkare, men det förekommer också att de har andra utbildningar, till exempel högre utbildning inom biologi. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap.

En tuberkulos-expert kan vara anställd av ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

Visste du att... ?

Tuberkulos är en ganska ovanlig sjukdom i Sverige men i andra delar av världen kan den vara ganska utspridd och utgöra ett stort problem för såväl de smittade som för hela samhällen. Man kan vara smittad av tuberkulos utan att uppvisa några som helst tecken på sjukdom. I så fall blir man en "sjukdoms-bärare" som utan att själv vara "sjuk" kan smitta andra.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.