På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tuberkulos-expert

Tuberkulos-expert

TBC (vanlig förkorning för sjukdomen tuberkulos som är en potenciellt dödlig sjukdom) dödar årligen 32 000 europeer och totalt 1,5 miljoner människor i världen. I Europa är cirka 60 000 personer smittade av TBC (uppgift från maj 2019).

De mest sårbara grupper som lider störst risk att dö av TBC är människor som saknar en fast bostad, narkomaner och interner på fängelser. Den farligaste kombinationen är TBC och HIV tillsammans. Vid den sjukdomskombinationen är personen som mest utsatt för risk för allvarliga och potentiellt dödliga infektioner.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs. Det vanligaste är att tuberkulos-experter är i grunden läkare, men även högre utbildning inom biologi är lämplig. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap.

En tuberkulos-expert kan vara anställd av ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

Visste du att... ?

Tuberkulos är en ganska ovanlig sjukdom i Sverige men i andra delar av världen kan den vara ganska utspridd och utgöra ett stort problem för såväl de smittade som för hela samhällen. En person kan vara smittad av tuberkulos utan att uppvisa några som helst tecken på sjukdom. 

Länktips

  • aniva.se - Riksföreningen för anestesi och intensivvård
  • WHO - World Health Organization
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.