Dermatolog är en hudläkare som är utbildad specialist i hudsjukdomar och hudåkommor, som kanske uppstått till följd av allergiska reaktioner, sjukdomar eller skador samt svåra aknebesvär.
Huden är människokroppens största organ, i genomsnitt har en vuxen person ca två kvadratmeter hud på kroppen. Statistik visar att mellan 15-25% av alla läkarbesök handlar om att patienter söker vård på grund av någon hudsjukdom eller hudåkomma.
Det vanligaste hudproblemet som ca 80% av människor någon gång i livet drabbas av är akne.
Alla hudproblem går inte att bota, de så kallade "myntformade eksem" går idag inte att bota helt, men med hjälp av läkemedel och i vissa fall med hjälp av laserterapi går det att hålla symptomen under kontroll.
Utbildning
För att bli dermatolog, som är en specialistläkare, måste man först utbilda sig till läkare.
Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är 5.5 år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen .
Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.
BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.
Samarbetspartner
Skulle du vilja visa en relevant länk på denna yrkespresentation?
Klicka här för mer information >>
Länktips
- Sveriga läkarförbundet
- fragasyv.se - Läkare - BMA - vad är skillnaden?
- Strålsäkerhetsmyndigheten.se - Strålning i vården
- Läkartidningen.se