Medicinsk fotterapeut

Medicinsk fotterapeut

Medicinsk fotterapeut arbetar med både fothälsovård och fotsjukvård genom att behandla och förebygga fotbesvär. Som medicinsk fotterapeut arbetar du vanligtvis med patienter inom hälso- och sjukvården, men också med privatpersoner. Du behandlar fötter hos patienter som kan ha bl.a följande sjukdomstillstånd: diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis och reumatiska sjukdomar samt vara äldre och/eller vara personer med funktionsvariationer.

Du ger skötselråd, behandlingar för välbefinnande och råd om till exempel sulor och inlägg. En behandling börjar med att du som medicinsk fotterapeut bedömer foten ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv för att kunna ge rätt behandling. En fotbehandling börjar med fotbad, därefter klipper du naglar, rensar nagelband, tar bort förhårdnader och behandlar liktornar, hudsprickor, vårtor, nagelsvamp och nageltrång.

Medicinska fotterapeuter använder olika instrument som till exempel fotfil, nageltång och skalpell. Förhårdnader slipas bort för hand eller med en elektrisk apparat. Att lägga olika slags förband och avlastningar ingår också i arbetet liksom att ge fot- och underbensmassage. Medicinska fotterapeuter har fördjupade kunskaper om hur den friska foten ser ut och fungerar, samt olika sjukdomar som påverkar fötter. Du bedömer när en patient behöver andra behandlingar än vad du som medicinsk fotterapeut kan erbjuda och kan då remittera patienten till sjukvården. 

Tips från en medicinsk fotterapeut är, för att undvika hälsprickor, som är smärtsamma och kan ta lång tid att läka, fila hälarna och smörj med mjukgörande hudkräm. Har man problem med hälsprickor kan man i förebyggande syfte sätta flex-tejp på hälarna och även använda speciella strumpor. Det är alltid enklare att förebygga än att behandla.

Utbildning

Utbildning till medicinsk fotterapeut finns inom yrkeshögskolan. Det finns även utbildningar vid privata skolor.
Bra förberedande grundutbildning ges på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet.

Arbetsplats

Arbetsmöjligheterna för medicinska fotterapeuter finns på sjukhus, vårdcentraler samt inom kommunal hälso- och sjukvård. Många väljer att bli egenföretagare och på så sätt få mycket stort inflytande över sina arbetstider och övriga arbetsvillkor.

Visste du att...?

... en genomsnittlig människa går cirka 16.000 mil under sin livstid. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.