Medicinsk fotterapeut

Medicinsk fotterapeut

Medicinsk fotterapeut arbetar med både fothälsovård och fotsjukvård genom att behandla och förebygga fotbesvär. Som medicinsk fotterapeut arbetar du vanligtvis med patienter inom hälso- och sjukvården, men också med privatpersoner. Du behandlar fötter hos patienter som tex har diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis och reumatiska sjukdomar samt äldre och funktionshindrade.

Du ger skötselråd, behandlingar för välbefinnande och råd om till exempel sulor och inlägg. En behandling börjar med att du som medicinsk fotterapeut bedömer foten ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv för att kunna ge rätt behandling. En fotbehandling börjar med fotbad, därefter klipper du naglar, rensar nagelband, tar bort förhårdnader och behandlar liktornar, hudsprickor, vårtor, nagelsvamp och nageltrång.

Medicinska fotterapeuter använder olika instrument som till exempel fotfil, nageltång och skalpell. Förhårdnader slipas bort för hand eller med en elektrisk apparat. Att lägga olika slags förband och avlastningar ingår också i arbetet liksom att ge fot- och underbensmassage. Medicinska fotterapeuter har fördjupade kunskaper om hur den friska foten ser ut och fungerar, samt olika sjukdomar som påverkar fötter. Du bedömer när en patient behöver andra behandlingar än vad du som medicinsk fotterapeut kan erbjuda och kan då remittera patienten till sjukvården. 

Tips från en medicinsk fotterapeut är, för att undvika hälsprickor, som är smärtsamma och kan ta lång tid att läka, fila hälarna och smörj med mjukgörande hudkräm. Har du problem med hälsprickor kan du i förebyggande syfte sätta flex-tejp på hälarna och även använda speciella strumpor. Det är alltid enklare att förebygga än att behandla.

Utbildning

Utbildning till medicinsk fotterapeut finns inom yrkeshögskolan. Det finns även utbildningar vid privata skolor.

Visste du att...?

... en genomsnittlig människa går cirka 16 000 mil under sin livstid. 

Visa mer
Visa mindre

13 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.