Hudterapeut
Spela filmen

Hudterapeut

En hudterapeut arbetar med olika behandlingar för ansikte och kropp. Till hudterapeuten kommer människor av olika anledningar, exempelvis för att få hjälp med hudproblem eller för att få skönhetsvård.

En hudterapeut utför framförallt behandlingar för ansiktet. Det kan innebära att man gör hudanalys, djuprengör huden med peeling och tar bort orenheter, ger massage och lägger olika masker och krämer. 

Eftersom hudterapeuten har kunskaper inom dermatologi, det vill säga kunskaper om hudens uppbyggnad, hudförändringar och hudsjukdomar, kan de ge råd och föreslå lämpliga behandlingar och produkter. De bedömer också när kunden bör söka läkare för sina hudproblem.

Det är också vanligt att hudterapeuter utför behandlingar för händer och fötter, som manikyr och pedikyr, konstnaglar och nageldekorationer. Hudterapeuter lägger makeup, färgar fransar och ögonbryn, plockar ögonbryn och gör permanent ögonfransböjning och öronhåltagning.

Förutom att göra behandlingar handlar en stor del om arbetet att hjälpa kunden att hitta rätt produkter för sina behov, ge råd om hudens dagliga skötsel och att sälja hudvårdsprodukter. Hudterapeuter säljer också hudvårdsprodukter och andra produkter och behöver därför ha god produktkännedom och kunskaper i försäljningsteknik.

Utbildning

Utbildning till hudterapeut finns på eftergymnasial nivå och utbudet av utbildningsalternativ är många. I huvuddrag finns fyra olika vägar till yrket:

  • utbildningar inom Yrkeshögskola
  • privata anordnare, dessa utbildningar brukar pågå i ca 1 år på heltid eller i 2 år på halvtid
  • att gå som lärling hos en hudterapeutmästare, vilket man ofta gör i 3 år på heltid, man avlägger därefter ett slutprov hos SHR för att bli auktoriserad hudterapeut
  • privata skolorna, vars utbildningar inte är godkända av något yrkesförbund och brukar vara betydligt kortare, från några veckor och uppåt, är som regel inte studiemedelsberättigande.

 

Efter utbildning till hudterapeut är det vanligt att man går fördjupningskurser och vidareutbildningar inom andra verksamhetsområden. Exempel är IPL/laserbehandlingar, kosmetisk tatuering, make up och nagelbyggnad. För att kunna arbeta med lymfdränage krävs vidareutbildning.

Gesällbrev och mästarbrev kan man ta efter tre respektive sex år i yrket.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att bli hård konkurrens om jobben i landet som helhet för hudterapeuter. Jobbchanserna förbättras dock för den som har godkänd utbildning och fler kompetenser inom närliggande områden.

Personliga egenskaper

Viktiga egenskaper som hudterapeut är att ha stort intresse och känsla för färg, form och stil.

Arbetsplats

Många hudterapeuter har egen verksamhet men det blir allt vanligare med anställningar i yrket. Som egenföretagare behöver man kunskaper i företagande, ekonomi och marknadsföring. Hudterapeuten arbetar vanligtvis på hudvårdssalong, SPA-anläggning, friskvårdsinstitut eller frisörsalong. Men hudterapeutens arbetsmarknad breddas hela tiden. Det blir allt vanligare att hudterapeutens kompetens även efterfrågas vid till exempel parfymavdelningar på varuhus eller på apotek.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    48 Lediga jobb som hudterapeut

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.