På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hudterapeut
Spela filmen

Hudterapeut

En hudterapeut arbetar med olika behandlingar för ansikte och kropp. Till hudterapeuten kommer människor av olika anledningar, exempelvis för att få hjälp med hudproblem eller för att få skönhetsvård. En hudterapeut utför framförallt behandlingar för ansiktet. Det kan innebära att man gör hudanalys, djuprengör huden med peeling och tar bort orenheter, ger massage och lägger olika masker och krämer. Till hudterapeuten kommer människor för att få skönhetsvård men också för att få hjälp med hudproblem som exempelvis acne. Eftersom hudterapeuten har kunskaper inom dermatologi, det vill säga kunskaper om hudens uppbyggnad, hudförändringar och hudsjukdomar, kan de ge råd och föreslå lämpliga behandlingar och produkter. De bedömer också när kunden bör söka läkare för sina hudproblem.
Det är också vanligt att hudterapeuter utför behandlingar för händer och fötter, som manikyr och pedikyr, konstnaglar och nageldekorationer. Hudterapeuter lägger makeup, färgar fransar och ögonbryn, plockar ögonbryn och gör permanent ögonfransböjning och öronhåltagning. Viktiga egenskaper som hudterapeut är därför att ha intresse och känsla för färg, form och stil.

Förutom att göra behandlingar handlar en stor del om arbetet att hjälpa kunden att hitta rätt produkter för sina behov, ge råd om hudens dagliga skötsel och att sälja hudvårdsprodukter. Hudterapeuter säljer också hudvårdsprodukter och andra produkter och behöver därför ha god produktkännedom och kunskaper i försäljningsteknik.

Många hudterapeuter har egen verksamhet men det blir allt vanligare med anställningar i yrket. Som egenföretagare behöver man kunskaper i företagande, ekonomi och marknadsföring. Hudterapeuten arbetar vanligtvis på hudvårdssalong, SPA-anläggning, friskvårdsinstitut eller frisersalong. Men hudterapeutens arbetsmarknad breddas hela tiden. Det blir allt vanligare att hudterapeutens kompetens även efterfrågas vid till exempel parfymeriavdelningar på varuhus eller på apotek.

Utbildning

Utbildning till hudterapeut finns på eftergymnasial nivå och utbudet av utbildningsalternativ är många. I huvuddrag finns fyra olika vägar till yrket:

 • utbildningar inom Yrkeshögskola
 • någon av de privata skolorna (se vilka utbildningar som är godkända av SHR); dessa utbildningar brukar pågå i ca 1 år på heltid eller i 2 år på halvtid
 • att gå som lärling hos en hudterapeutmästare (vilket man ofta gör i 3 år på heltid); man avlägger därefter ett slutprov hos SHR för att bli auktoriserad hudterapeut
 • privata skolorna vars utbildningar inte är godkända av något yrkesförbund och här finns en mängd olika alternativ; de utbildningar brukar vara betydligt kortare, från några veckor och uppåt. De utbildningarna är, som regel, inte studiemedelsberättigande.

Efter utbildning till hudterapeut är det vanligt att man går fördjupningskurser och vidareutbildningar inom andra verksamhetsområden. Exempel är IPL/laserbehandlingar, kosmetisk tatuering make up och nagelbyggnad. För att kunna arbeta med lymfdränage krävs vidareutbildning som idag erbjuds vid Vodderskolan.
Gesällbrev och mästarbrev kan man ta efter tre respektive sex år i yrket.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att bli hård konkurrens om jobben i landet som helhet för hudterapeuter. Jobbchanserna förbättras dock för den som har godkänd utbildning och fler kompetenser inom närliggande områden.

Lilla ordboken

 • CIDESCO (Comité International d'Esthétique et de Cosmétologie) - grundades 1946 och har sitt säte i Zürich, Schweiz; CIDESCO har som främsta uppgift att ta tillvara och utveckla standard och kvalitet inom hudterapi och närliggande branscher.
 • SHR - en förkortning som står för "Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation".

 

Länktips

 • vo-college.se/diplom - info om regler kring Diplom för VO-College
 • shr.nu - SVERIGES HUDTERAPEUTERS RIKSORGANISATION
 • shr.nu/shr-godkanda-utbildningar
 • folkhogskola.nu - info om utbildning Holistisk Coach på Lillsveds Idrottsfolkhögskola
 • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem
 • se en videofilm (längd 4 min 40 sek) om yrkeshögskoleutbildningen till Hud-och SPAterapeut på Yrkeshögskolan i Landskrona - youtube.com
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.