På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Holistisk coach

Holistisk coach

I Sverige finns det inga formella titlar som "Holistic coach/terapeut" eller "Holistic nutritionist".

Holistisk nutritionist
Med titeln nutritionist (som i Sverige inte är skyddad), kan man kalla sig när man har gått en kandidatutbildning i nutrition. Den utbildningen ges ex. vid Stockholms universitet i samarbete med Institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska Institutionen, se information om utbildningen och behörighetskrav på https://sisu.it.su.se. Det här är en gedigen utbildning med en naturvetenskaplig/medicinsk grund och om man verkligen är intresserad av nutrition och dess vetenskapliga grund, rekommenderas det att gå den utbildningen eller en liknande/likvärdig akademisk utbildning. 

Man kan t.ex läsa kostvetenskap som fristående kurser* eller dietistprogrammet alt hälsopromotionsprogrammet. Behörighetskravet för att läsa Hälsopromotionsprogrammet med inriktning mot kostvetenskap, som kanske är det närmaste du kan komma holistisk kostrådgivare, om man vill läsa en akademisk utbildning, är förutom grundläggande behörighet, godkända betyg i gymnasiala kurser matematik 2 (eller en gammal kurs Matematik B) och naturkunskap 2 (eller en gammal kurs Naturkunskap B).
Om man vill kombinera den akademiska grunden med mer alternativmedicinska synsätt, kan man komplettera den akademiska utbildningen med det personliga intresset och kanske gå kurser för det, inom eller utanför det akademiska, och på så sätt skapa sig en egen profil.
____________
* Exempel på relevanta fristående kurser är en kurs i Näringslärans grunder på 7,5 hp (motsvarande halvtidsstudier under en halv termin) som innehåller en del undervisning i nutrition - på Högskolan i Kristianstad.

Andra vägar kan vara att gå kortare kurser i privat regi, t ex och bli kostrådgivare eller liknande, eller att gå enstaka universitetskurser inom näringslära, kost och hälsa mm.

Arbetsmarknaden
För att kunna jobba som holistisk coach/terapeut/rådgivare eller som holistisk nutritionist/kostrådgivare behöver man vara beredd att bli egenföretagare, därför att det är mycket svårt att få anställning. Som egenföretagare/entrepernör blir den stora utmaningen att hitta betalande kunder för att företaget ska gå runt ekonomiskt.
Det kan dock finnas enstaka (väldigt få) exempel på att man kan bli anställd, ex. av ett privat hälsoföretag eller få anställning för att jobba som utbildare (lärare/handledare) av blivande holistiska coacher. 

Länktips

 • folkhogskola.nu - Lillsveds-idrottsfolkhogskola/Kurser/holistisk-coach
 • vegetariskadagen.n.nu - inspiration och fakta om att äta vegetariskt
 • shr.nu - SVERIGES HUDTERAPEUTERS RIKSORGANISATION
 • uppdragpsykiskhalsa.se - Vad är psykisk hälsa?
 • fub.se - FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar & vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv
 • larolika.se - mötesplats för personer med olika erfarenheter (fysiska träffar i Stockholm och Göteborg), gratis att delta
 • sncfp.psychology.su.se - info om pyskologins delområden från Nationalkommittén för psykologi
 • lu.se - info om kursen på Lunds Universitet som heter Religionshistoria: Ockultism, magi & hemliga sällskap
 • instituteofholisticnutrition.com - The Institute of Holistic Nutrition i Kanada
 • who.int/campaigns/world-health-day
 • vaddo.fhsk.se - Väddö folkhögskola erbjuder bl a utbildningar till Kost-& hälsocoach och till Hälsopedagog
 • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem.

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.