På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Mathantverkare Spela filmen

Mathantverkare

Mathantverkare är ett samlingsnamn för ett stort antal olika yrken.
Exempel på de olika mathantverksyrken är bland annat: Bagare/Specialbagare, Charkuterist, Mejerist, Bär-, Frukt- & Grönsaksförädlare, Ystare, AffineurGlassmästare och Samiskt mathantverkare.

Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar tillverkningsmetoderna och inte sällan tar fram helt eller delvis nya prodkter. Sverige har många fantastiska mathantverkare, som skapar mat genom hantverksmässiga metoder. Deras produkter präglas av sveriges kultur och tradition, men följer också med i tiden och hämtar inspiration från andra länder, från så gott som hela världen.

Mathantverkare sysslar med en praktisk Livsmedelsförädling. Mathantverk kan exempelvis handla om öl- och ciderbryggning; tillverkning av äppelmust eller flädersaft; om att koka sylt, marmelad och chutney; lägga in "pickles", "sura" kål - dvs producera surkål, om framtagning av fiskrom eller om att tillverka vinäger.

Mathantverkare skapar unika produkter som allt som oftast kännetecknas av mycket rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Majoritet av produkter som tas fram av mathantverkare kommer från lokala råvaror som förädlas varsamt, i en liten skala och ofta på den egna gården. Den viktigaste kännetecknet för mathantverk är att människors händer och kunnande finns med i hela produktionskedjan - från råvaran till en färdig produkt. Detta sätt att producera ger konsumenter hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser.

Förutom kunskaper om matvaror (Råvarukunskap samt Livsmedels- och näringslivskunskap) och om matlagning, inklusive livsmedelshygien, behöver mathantverkare även ha grundläggande kunskaper i ekonomi och markandsföring samt om budgetering och vissa kunskaper inom livsmedelssäkerhet och livsmedelslagstiftning.

Utbildning

En del av de numera verksamma mathantverkare är helt självlärda (autodidakter). Andra har gått i lära hos erfarna mathantverkare och lärde sig sitt yrke genom "att göra" (som lärlingar). Men det är alltid fördelaktigt att ha läst någon "mat-utbildning" som finns på olika nivåer och inom olika skolformer; det kan också finnas företagsförlagda utbildningar, dvs utbildningar som arbetsgivare anordnar speciellt för sina anställda.

På gymnasiet rekommenderas det i första hand Restaurang- och livsmedelsprogrammet. På eftergymnasial nivå kan utbildningar finnas inom komvux, yrkeshögskola, folkhögskola, högskola/universitet och hos privata utbildningsanordnare.  

Karriär och arbetsmarknad

Efter avslutad utbildning är det möjligt att arbeta som anställd på restaurang eller på ett annat "matställe" alternativt bli en egenföretagare exempelvis inom turismnäringen.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Lilla ordboken


Visste du att...?

Finland har i början av november 2017 godkänt användandet av insekter i livsmedelsproduktionen. Men i Sverige är det fortfarande, enligt Livsmedelsverket, förbjudet. Källa: Livsmedelsverket.se

Länktips

16 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.