LÄS TILL CERTIFIERAD SOMMELIER I LUGN OCH RO OCH HELT PÅ DISTANS
Vill du arbeta som sommelier på restaurang / vinbar, som vinimportör eller bara vidga ditt redan befintliga vinintresse?
Som certifierad sommelier har du de kunskaper som behövs för att arbeta professionellt med drycker. Utbildningen passar både dig som vill arbeta som sommelier och dig som vill fördjupa dig mer i vinets värld.
Sommelierutbildningen är uppdelad i sju olika block inklusive ett certifieringsprov. Du läser i lugn och ro igenom block för block. Varje block innehåller quiz som är till för att testa din egen kunskap samt inlämningsuppgifter som du skickar in för bedömning.
Under hela din sommelierutbildning har du tillgång till din kursledare via telefon, mail och inne i din elevportal. Kursledaren guidar dig genom hela dryckesutbildningen och svarar på dina frågor samt rättar dina inlämnade uppgifter.
Utbildningen avslutas med ett certifieringsprov. När du är godkänd på samtliga inlämnade uppgifter får du ditt certifikat med titeln CERTIFIERAD SOMMELIER och ett sommelierförkläde hemskickat till dig.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
UNIK RABATT VIA FRAMTID.SE
Om du använder koden FRAMTID i kassan får du hela 4000 kr i rabatt på vår yrkesutbildning till sommelier. Gäller t.o.m 30 april 2025
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Det här får du
Efter att du har anmält dig till utbildningen får du ditt startpaket skickat till dig inom en vecka. Startpaketet innehåller:
- vinprovarblock
- champagnestopper
- servitörskniv med korkskruv
- vinkasse för sex vinflaskor
- aromahjul för rött, vitt, rosé och mousserande vin
- samt en väska att samla ditt material i
Du får ett inlogg till din elevportal där du har tillgång till filmer, inläsningsmaterial, bilder, ett unikt druvbibliotek med cirka 100 olika druvsorter, presentationer samt filer att ladda ner. I elevportalen kan du även chatta med andra elever som är inloggade samtidigt. Inköp av vin till vinprovningarna tillkommer. När du är klar och godkänd på utbildningen får du även hemskickat ditt certifikat samt ett broderat sommelierförkläde.
Du kan bland annat efter avslutad utbildning:
- Utföra analyser av viner
- Matcha vin med mat
- Veta skillnaden mellan olika klassifikationssystem
- Historia om vintillverkning och vinets spridning i världen
- Hur vinframställning går till
- Skillnaden mellan Gamla Världen och Nya Världen
- Kunskap om olika druvsorter
- Serveringsteknik
- Komponera en vinlista
- Kundbemötande och säljteknik m.m.
Recensioner
Läs om vad våra tidigare elever tycker om utbildningen här >>
Innehållet i utbildningen är likt WSET Level 1 och Level 2. Kursinnehållet i de olika blocken är bland annat:
BLOCK 1
- Verktyg studieplanering
- Hur vin definieras
- Vad är egentligen vin?
- Vinets historia Gamla Världen
- Historia stora drycker
- Odling
- Vinstocken, sjukdomar i vingården
- Beskärning
- Från druva till flaska
- Framställning och produktion av vin
- Eko, vegan, natur och bio - vad är vad?
- Vinetiketten - vad kan du få fram genom att titta på etiketten, olika exempel
- Förpackningar - kort om flaskor, bag-in-box, burkvin, pet
- Tillsatser och processhjälpmedel
- Defekter - olika förekommande defekter, djupdykning
- Quiz
- Inlämningsuppgifter
BLOCK 2
- Alkoholfritt vin - varianter, framställning
- Vinordlista - viktiga ord inom vinkunskap
- Människans olika sinnen - Smaksinnet, Luktsinnet och Synsinnet
- Ordningsföljd och metoder för att prova vin
- Det här påverkar dofter och smaker i vin
- Aromer och dofter - skillnad på arom och bouquet
- Titta på vinet - analys
- Lukta på vinet - analys
- Smaka på vinet - analys
- Vinets färg
- Definitiv upplevelse av vinet
- Provningsöverblick
- Djupdykning i aromer/dofter vin - tekniker för att hitta dem och kategorisera dem
- Blindprovning - så här går det till
- Quiz
- Inlämningsuppgifter
BLOCK 3
- Gamla världen - fördjupning historia
- Second wines
- Lägen och beteckningar, uttryck
- Druvor
- Frankrike - Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhône, Loire, Alsace m.fl.
- Champagne - druvor, cru-indelningar, etiketten
- Italien - Piemonte, Toscana, Venetien, Sicilien, Sardinien m.fl.
- Spanien - Rioja, Priorat, Ribera del Duero m.fl.
- Portugal - Dourodalen m.fl.
- Tyskland - Mosel m.fl.
- Österrike
- Grekland
- Vinprovning Gamla Världen
- Quiz
- Inlämningsuppgifter
BLOCK 4
- Gamla Världen forts.
- Nygamla länder
- Nya länder
- Vilka olikheter finns i Gamla och Nya Världen?
- Hållbart vinmakeri Nya Världen
- Klassificeringar Nya Världen
- Nordamerika
- Centralamerika
- Sydamerika
- Oceanien - Australien och
- Nya Zeeland
- Sydafrika
- Vinprovning Nya Världen
- Quiz
- Inlämningsuppgifter
BLOCK 5
- Sommelieryrket
- Gästen och sommelieren
- Etiska reflektioner i förhållande till förväntad merförsäljning
- Service
- Servering
- Glas - varianter och skötsel
- Teknik - öppna en vinflaska
- Dekantering och luftning
- Andra drycker så som alkoholfria drycker, whisky, rom, cognac, kaffe och te m.fl
- Provningsmetodik sprit - hur man bedömer/provar sprit
- Provningsmetodik öl - hur man bedömer/provar öl
- Matcha mat och dryck
- Genomgång grundsmaker
- Matchningstest
- Inköp och prissättning
- Komposition prislista
- Typografi och pappersval vinlista
- Quiz
- Inlämningsuppgifter
BLOCK 6
- Druvkunskap
- Lär dig om karaktärer för cirka 100 druvsorter
- Karaktär, aromer, matchning med mat, här växer druvan m.m.
- Airén
- Barbera
- Brachetto
- Chenin Blanc
- Frappato
- Grechetto
- Mencía
- Monastrell
- Petit Verdot
- Pinotage
- …och många, många fler.
- Quiz druvkunskap
BLOCK 7
- Alkoholens inverkan på kroppen
- Certifieringsprov med inlämningsuppgifter
Har du frågor? Kontakta oss så berättar vi mer >>
Välkommen!
Våra utbildningar