Baristan arbetar professionellt med kaffe i olika former. Den vanligaste drycken innehåller espresso och mjölk.
Förutom att hantera maskiner och tekniker behöver en barista också ha kunskap kring kafferåvaran, till exempel skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung, kaffeblandningar och rostningar. Baristan bör kunna redogöra, på kundens begäran, för vilka bönor som ligger i kaffekvarnen.
Endast ett fåtal baristor tillbringar hela arbetstiden vid kaffemaskinerna. De flesta har också arbetsuppgifter som är vanliga för cafébiträden och servitörer.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Baristor blir oftast upplärda på arbetsplatsen. Vanligen börjar en barista på ett kafé som kafébiträde. Arbetsgivare ställer sällan utbildningskrav vid anställning, men det kan vara en fördel om man har gått en utbildning eller har erfarenhet av ett liknande yrke.
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Erfarenhet från arbete med andra livsmedel och kassavana kan vara meriterande vid anställning.
Arbetsplats
Baristan jobbar oftast på caféer, konditorier, coffee shops och espressobarer. Baristan kan också bli anlitad av företag och fungerar då som en slags rådgivare och kaffeexpert.
Visste du att...?
... kaffedrickande har positiva hälsoeffekter, bl a skyddar 3-4 koppar kaffe om dagen mot diabetes och vissa former av cancer.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- svensktvin.se
- yhguiden.se - några tips för ett lyckat chefskap
- whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
- soundcloud.com - Podcast "Chef i välfärden"
- vision.se - tips till chefer och medarbetare inför utvecklingssamtal
- Chefspodden
- Handelsrådet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret