På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Servitör/Servitris
Spela filmen

Servitör/Servitris

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.

För att göra ett bra jobb som servitör/servitris måste du vara serviceinriktad och stresstålig. Du är restaurangens ansikte utåt, nöjda gäster är ditt mål. Serveringspersonalen jobbar inom hotell- och restaurangnäringen.

Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs personal till exempel vid skärgårdskrogar.

Se gärna Skolverkets videofilm "60 sekunder med en servitris" här och en annat kort film (längd 1 min 51 sek) om yrket Här. 

Kika också gärna på flera andra yrken, t.ex på yrken Frukostvärd/frukostvärdinnaBarista, Bartender, Sommelier, Husfru, Krögare och Hovmästare.


Om du tycker att det är "nog inte så svårt att servera", varför måste man gå utbildning för det? :) - var god se en 11 min lång film här, så får du svaret. 

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen, men det är en stor fördel att ha examen från gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktnig Kök och servering Lämpliga utbildningar kan finnas inom komvux, på folkhögskolor och hos privata utbildningsanordnare

Statistisk uppgift från december 2017
Svenska dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per dag och person.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Jobba utomlands
Det finns nästan alltid serveringsjobb att få i alla länder, speciellt när det är turistsäsång igång. Svenskarna har mycket gott rykte utomlands som pålitliga och yrkesskickliga. Ofta får man, förutom lön, även gratis mat.

Att tänka på inför serverings-utlandsjobb:

  • Det kan vara fruktansvärt tungt för en nordbo att "kroppsarbeta" under sommarmånaderna i varma länder.
  • I vissa länder tar man, dessutom, ganska lätt på reglerna, bl a på om arbetstillstånd och risken finns därför att bli "påkommen" och få böter och/eller bli utslängd ur landet, om man har arbetat "svart".
  • Beroende på var man serverar kan arbete pågå under "långa arbetsdagar" och innefatta tunga lyft som sliter hårt på kroppen. Serveringsarbete utomlands är ofta rätt så dåligt betalt.
     

Lilla ordboken
"Dricks" - en frivillig gåva till vissa arbetare inom servicesektorn (exempelvis servitör/servitris på ett café eller på en restaurang eller taxiförare) utöver det ordinarie priset, dvs utöver avgiften eller räkningen. Dessa betalningar och deras storlek varierar beroende på vilket land det gäller och inom vilken arbetsmarknadssektor det rör sig om.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.