På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Sommelier

Sommelier

Sommelier (vinkypare) är expert på drycker.

En sommelier rekommenderar vin och andra drycker till maten. Att köpa in viner och andra drycker till restaurangen och skriva vinlistor samt att utbilda övrig personal på restaurangen i vin- och dryckkunskap kan ingå i arbetet som sommelier.

Ofta kombinerar man arbetsuppgifter som sommelier med att också agera som hovmästare eller matsalschef.

Grundutbildning ges på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Relevant påbyggnadsutbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Temadag
22 Januari -
Vinets dag.

Visste du att...?
Château - betyder "slott" på franska och det ordet används ofta i namnen på prestigefyllda viner, främst i namnen på viner som kommer från Bordeaux.
Källa: www.ivinio.com

Länktips
michelin.se/om/guide-michelin - svenska restauranger med stjärnor i Michelin-guiden & historien bakom Michelin-guiden
svensktvin.se - föreningen Svenskt Vin
whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
oru.se/en-sommelier
svenskaolframjandet.se
www.olakademin.se
spritakademien.se

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.