Sommelier, eller vinkypare, är expert på drycker. En sommelier rekommenderar vin och andra drycker till maten. Att köpa in viner och andra drycker till restaurangen och skriva vinlistor samt att utbilda övrig personal på restaurangen i vin- och dryckeskunskap kan ingå i arbetet som sommelier.
Ofta kombinerar man arbetsuppgifter som sommelier med att också agera som hovmästare eller matsalschef.
Utbildning
Grundutbildning ges på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Vuxenutbildning finns bl a på YRGO, Yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare.
Visste du att... ?
Château - betyder "slott" på franska och det ordet används ofta i namnen på prestigefyllda viner, främst på viner som kommer från Bordeaux.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Livsmedelsverket
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning
Visa mer
Visa mindre