Sommelier
Spela filmen

Sommelier

Sommelier, eller vinkypare, är expert på drycker. En sommelier rekommenderar vin och andra drycker till maten. Att köpa in viner och andra drycker till restaurangen och skriva vinlistor samt att utbilda övrig personal på restaurangen i vin- och dryckeskunskap kan ingå i arbetet som sommelier.

Ofta kombinerar man arbetsuppgifter som sommelier med att också agera som hovmästare eller matsalschef.

Utbildning

Grundutbildning ges på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Vuxenutbildning finns bl a på YRGO, Yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare.

Visste du att... ?

Château - betyder "slott" på franska och det ordet används ofta i namnen på prestigefyllda viner, främst på viner som kommer från Bordeaux.

Visa mer
Visa mindre

222 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.