På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Provsmakare

Provsmakare

Provsmakare får betalt för att delta i tester av nya maträtter, drycker och annat "ätbart" som t.ex bröd, kex och godis.

Det är inte alla som kan bli provsmakare. Man måste ha tillräckligt känsliga smaklökar och även kunna sätta ord på sina smakupplevelser. Att få heltidsanställning som provsmakare är mycket svårt. De flesta arbetar med det på deltid alternativs arbetar för flera olika företag samtidigt (med deltidsanställning eller tim/behovsanställning på alla dem).

Den vanligaste vägen in i yrket är via att delta i urvalstester när företag söker provsmakare. Tester pågår vanligtvis i flera dagar och vanliga "moment" är att t.ex rangordna smakproverna i rätt ordning (t.ex fem muggar med vatten, utifrån hur söt eller salt är vattnet). Man kan specialisera sig på att provsmaka whiskey, vin eller godis alternativt andra livsmedel.

Förutom känsliga smaklökar, är det också viktigt att ha rikt ordförråd för att kunna beskriva sina smakupplevelser. Har man extrakänsIiga Iukt/och eIIer smaksinne, kan man, efter en specieII utbiIdning, bIi certifierad som kvaIificerad sensorisk domare

Utbildning

Nödvändig utbildning ges i samband med eller direkt efter anställning (av det företaget som erbjuder anställning). Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

Lilla ordboken
Influtester - en person som testar produkter och tjänster och skriver omdömen (eller "betygsätter"). Som Tack! för besvär brukar man få behålla de produkter man har testat eller i vissa fall köpa dem till kraftigt rabatterat pris.


Combucha - en dryck som framställs genom fermentering av te. Källa: sprakochfolkminnen.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.