Doftexpert

Doftexpert

Doftexperter har kunskaper inom doftnoter och parfymens uppbyggnad. De deltar i framtagande av parfymer, krämer, doftljus och andra produkter där doften är den viktigaste eller en av de viktiga ingredienser.

Har du ett extra känsligt luktsinne, kan du efter en speciell utbildning, bli certifierad som kvalificerad sensorisk domare.

Man kan betrakta dofter som avsöndras av doftljus som ett uttryckssätt som bidrar till att skapa olika miljöer. På samma sätt kan man betrakta parfymer som en sort osynliga plagg.

Som doftexpert och egenföretagare kan du skapa ett eget "dofthus" med tillverkning av olika doftessenser. Doftexperter kan också ägna sig åt doftforskning.

Utbildning

Grundutbildning från naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap, där du läser gymnasiala kurser Kemi 1 och 2 eller utbildning från restaurang- och livsmedelsprogrammet kan vara en bra början och man senare vill vidareutbilda sig till en doftexpert.

På eftergymnasial nivå rekommenderas det läsa kemi på högskola/universitet. Relevanta kurser kan även finnas hos privata utbildningsanordnare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.