På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Miljöhygieniker

Miljöhygieniker

Miljöhygieniker arbetar med att skapa sunda och säkra arbetsplatser. Målet med arbetet är att skapa goda arbetsmiljöer samt minimera risker för att människor skadas eller får besvär av arbetsmiljöer.
När man kartlägger och analyserar arbetsmiljön, studerar man bland annat stressnivåer, olycksrisker, buller, vibrationer, strålning och förekomsten av farliga ämnen.
Miljöhygieniker arbetar ofta i täta samarbeten med andra yrkeskategorier. Tillsammans hjälper de arbetsgivare och anställda att åstadkomma och bibehålla goda (hälsofrämjande) arbetsmiljöer.
Det kommer med jämna mellanrum nya regler och bestämmelser på arbetsmiljöområdet, och det för miljöhygieniker, gäller att ha stort intresse för att hålla sig á jour.
En del miljöhygieniker samarbetar med forskare i olika projekt.

Personliga egenskaper
Man behöver vara en kommunikativ person, som har lätt för att uttrycka sig i tal och skrift och kan på ett begripligt sätt förklara även svåra problem inom arbetsmiljöområdet.
Vidare behöver man vara en problemlösare: se möjligheter snarare än hinder.
Flexibilitet och förmågan och viljan att förändra och utveckla både sig själv och sin omgivning är också viktiga egenskaper för en miljöhygieniker.
Självsäkerhet och viss mod krävs också; detta för att kunna framföra kritik om reglerna inte efterlevs.

Utbildning

Utbildningsbakgrund för miljöhygieniker kan varjera. Vanligt är det med universitetsutbildning, t.ex. inom biologi, kemi, arbetsvetenskap eller miljövetenskap.

Kvalifikationer
För att kunna få anställning som miljöhygieniker kan även relevant arbetslivserfarenhet krävas – i form av forsknings- och utvecklingsarbete och/eller av arbete med kemiska, biologiska och fysikaliska miljöfaktorer, företrädesvis på en arbets- och miljömedicinsk klinik. 

Arbetsplatser
Miljöhygieniker kan vara anställda på små eller stora företag, främst på stora industriföretag, inom privata näringslivet eller i andra organisationer såsom myndigheter kommuner och landsting. De kan också få anställning inom företagshälsovården eller på teknikkonsultföretag och arbetar då som konsulter mot företag eller organisationer. De kan också arbeta på arbets- och miljömedicinska kliniker på företag och på kliniker som drivs av landstingen runt om i Sverige, ex. vid de stora universitetssjukhusen.

Exempel på arbetsplatser för miljöhygieniker:

  • Arbets- och miljömedicinsk klinik
  • Centrum för Arbets- och Miljömedicin vid ett landsting
  • Enheten för Miljömedicin.
     

Andra yrkestitlar som används för att beskriva samma eller liknande innehåll i arbetsuppgifterna är bland annat:
yrkeshygieniker
arbets- och miljöhygieniker
arbetsmiljöingenjör
miljö- och hälsoskyddsinspektör
arbetsmiljösamordnare
skyddsingenjör.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.