På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Arbetsmiljöinspektör

Arbetsmiljöinspektör

En av Arbetsmiljöverkets huvudkategorier av anställda är arbetsmiljöinspektörer som åker ut till olika arbetsgivare och tillsynar deras arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets mål är att förebygga ohälsa på arbetsplatserna.

Arbetsmiljöinspektörer arbetar med att följa upp att arbetsgivaren och de anställda har de rutiner för arbetsmiljön som lagar och regler kräver.

Arbetsmiljöinspektören inspekterar arbetsplatser för att kontrollera att arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter följs. Inspektören för en dialog med arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön, men också med exempelvis skyddsombud, arbetsledare och företagshälsovård.

En viktig uppgift är också att studera hur arbetet är organiserat, om det förekommer mobbning och andra relationsproblem eller om de anställda utsätts för skadlig stress. Sådana sociala och psykiska aspekter på arbetsmiljön har blivit allt viktigare.

Om man upptäcker brister i arbetsmiljön ställs krav på företaget att göra något åt saken. Inspektören skriver ett inspektionsmeddelande och bestämmer vilka förbättringar företaget måste uppnå. Däremot lämnar man som arbetsmiljöinspektör inga detaljerade anvisningar om hur företaget ska bära sig åt för att uppfylla kraven. En viktig uppgift för arbetsmiljöinspektören är att upplysa om och tolka nya lagar och författningar.

Utbildning

Arbetsmiljöinspektörer kan ha olika kompetens, gemensamma krav är att man ska ha en högskoleutbildning och gärna flerårig arbetslivserfarenhet. Efter anställning vid ett av arbetsmiljöverkets distrikt får man en omfattande internutbildning. Körkort B krävs.

En bra grund är att ha en teknisk utbildning och likaså utbildning med beteendevetenskaplig inriktning, då sociala och psykologiska aspekter på arbetsmiljön samt organisationsfrågor blivit allt viktigare.

Flera olika program inom högskolan med inriktning mot beteendevetenskap, arbets- och organisationspsykologi samt personal- och arbetslivsfrågor kan vara lämpliga som grund för arbete som arbetsmiljöinspektör. För att antas till högskoleutbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och ofta särskild behörighet.

Framtidsutsikter

Under de närmaste fem åren kan behovet av arbetsmiljöinspektörer komma att öka på grund av stora pensionsavgångar.

Personliga egenskaper

Arbetsmiljöinspektören träffar många människor och behöver vara både utåtriktad och självständig. Samarbetsförmåga är viktigt, men också att ha ett gott omdöme och inte att vara rädd för konflikter.

Övrigt

I Sverige avled 55 personer under 2017 till följd av arbetsplatsolyckor, vilket är en ökning med 25% från 2015. Värst drabbad av arbetsplatsolyckor var åkeribranschen.
Källa: Arbetsmiljöverket

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Specialist byggarbetsmiljö Norrbotniabanan

Arbetsgivare / Ort: Trafikverket
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 12 August (1 månad 8 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-15
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arbetsmiljöinspektör

Om jobbet

Vill du arbeta i ett av Sveriges största infrastrukturprojekt? Norrbotniabanan är en ny kustnära järnväg mellan Umeå och Luleå och projektet söker nu en specialist inom byggarbetsmiljö!

Specialist byggarbetsmiljö Norrbotniabanan

Arbetsuppgifter

I rollen som specialist byggarbetsmiljö så säkerställer du att projekt Norrbotniabanan uppfyller lagkrav och följer Trafikverkets arbetssätt inom aktuella områden. Du verkar som en ambassadör för en god och stark säkerhetskultur genom att konkretisera, implementera och följa upp arbetssätt. Du tillhör Norrbotniabanans stab och kommer att arbeta i projektets alla skeden. Du kommer även att delta i erfarenhetsutbyte med andra projekt inom verksamhetsområdet Stora Projekt.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Styra, stötta och samordna projektet och delprojekten med frågor rörande byggarbetsmiljö samt el- och trafiksäkerhet
 • Delta och bidra vid framtagning och granskningen av kravdokument och förfrågningsunderlag
 • Följa upp att projektet och dess leverantörer tillämpar och uppfyller specificerade krav
 • Stödja och vägleda vid analys av avvikelser och oönskade händelser

Som stöd i din roll har du Trafikverkets ledning som driver att säkerheten kommer i främsta rummet - och vår gemensamma "nollvision" med Sveriges Byggindustrier. Du har även hjälp av medarbetare och nätverk inom Trafikverket och Stora Projekt.

Övrig information

Tester kommer vara som en del i denna rekryteringsprocess.

De första intervjuerna är planerade att hållas fredagen den 21 augusti via Skype, intervju nr 2 kommer att hållas på plats på kontoret i Umeå.

Frågor om tjänsten hänvisas till stabsansvarig på Norrbotniabanan Sten Ek: 070-6268433.

Med anledning av semester, välkomnar vi eventuella frågor om tjänsten före eller efter vecka 28-32.

#norrbotniabanan

Kvalifikationer

Vem är du?

Som person är du självgående och initiativtagande med en god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv. Du trivs med att arbeta med många frågor parallellt, både självständigt och tillsammans med andra. Du är strukturerad med en god förmåga att planera, analysera och att följa upp. Du är tydlig i din kommunikation vilket innebär att du förmedlar budskap på ett enkelt sätt samt är lyhörd och anpassar din kommunikation till mottagaren.

Vi söker dig som:

 • har utbildning med inriktning inom byggarbetsmiljöområdet eller har annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • har flerårig aktuell arbetslivserfarenhet med inriktning mot byggarbetsmiljö
 • har goda kunskaper om gällande lagar och krav inom området

Det är meriterande om du har aktuell:

 • erfarenhet från att ha arbetat med incidenthantering, säkerhetsstyrning, och/eller systematiskt säkerhetsarbete från bygg- och anläggningsbranschen
 • kunskap eller erfarenhet av el- och trafiksäkerhet inom järnväg
 • erfarenhet från att ha arbetat i stora projekt med byggarbetsmiljöfrågor och/eller el- & trafiksäkerhet

Då stor del av kommunikationen och dokumentationen sker på svenska och engelska ser vi en fördel med att du är bekväm i båda språken.

B-körkort är ett krav då resor ingår i tjänsten.

Ansökan

Din ansökan ska ha inkommit till Trafikverket senast sista ansökningsdatum. De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör. Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom Stora projekt leder vi Trafikverkets allra största investeringsprojekt . Vi arbetar med helheten - från planläggning och byggnation till färdig väg eller järnväg. Hela tiden med fokus på smarta lösningar och effektiv projektledning. Hos oss arbetar du med kollegor och olika intressenter, alla med sina kunskaper och erfarenheter, för att skapa hållbara transportlösningar.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Läs mer här

https://www.trafikverket.se/nara-dig/projekt-i-flera-lan/Norrbotniabanan/

Arbetsgivare
Trafikverket
Hemsida: www.trafikverket.se
Ansökan
Ansök senast 12 August (1 månad 8 dagar kvar)

Ansök här

Specialist byggarbetsmiljö Ostlänken

Arbetsgivare / Ort: Trafikverket
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 12 August (1 månad 8 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-15
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arbetsmiljöinspektör

Om jobbet

Vill du vara med och bygga en ny stambana i Sverige? Brinner du för att vilja förbättra säkerhets- och byggarbetsmiljöarbetet? Program Ostlänken söker nu en specialist kopplat mot byggarbetsmiljö! Vill du vara med och bygga en ny stambana i Sverige? Brinner du för att vilja förbättra säkerhets- och byggarbetsmiljöarbetet? Program Ostlänken söker nu en specialist kopplat mot byggarbetsmiljö!

Specialist byggarbetsmiljö Ostlänken

Arbetsuppgifter

I rollen som specialist byggarbetsmiljö så säkerställer du att program Ostlänken uppfyller lagkrav som byggherre och följer Trafikverkets arbetssätt för byggarbetsmiljö. Du verkar som en ambassadör för en god och stark säkerhetskultur genom att konkretisera, implementera och följa upp arbetssätt. Du tillhör Ostlänken stab och kommer att arbeta med projektets alla skeden. Du kommer även att delta i erfarenhetsutbyte med andra stora projekt inom verksamhetsområdet Stora Projekt.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Styra, stötta och samordna projektet med frågor rörande byggarbetsmiljö
 • Samordna och följa upp rapportering av avvikelser, tillbud och olyckor.
 • Koordinera byggarbetsmiljösamordningen och medverka vid riskbedömningar

Som stöd i din roll har du Trafikverkets ledning som driver att säkerheten kommer i främsta rummet - och vår gemensamma "nollvision" med Sveriges Byggindustrier. Du har även hjälp av medarbetare och nätverk inom Trafikverket och Stora Projekt.
 

Övrig information

Tester kommer vara som en del i denna rekryteringsprocess.

De första intervjuerna är planerade att hållas torsdagen den 20 augusti via Skype, intervju nr 2 kommer troligen att hållas på plats på kontoret i Nyköping eller Södertälje.

Frågor om tjänsten hänvisas till Funktionsansvarig Lars Nordengren på telefon: 070-0843519.

Med anledning av semester, välkomnar vi eventuella frågor om tjänsten till före eller efter vecka 30-32.

#ostlanken

Kvalifikationer

Vem är du?

Som person är du självgående och initiativtagande med en god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv. Du trivs med att arbeta med många frågor parallellt, både självständigt och tillsammans med andra. Du är strukturerad med en god förmåga att planera, analysera och att följa upp. Du är tydlig i din kommunikation vilket innebär att du förmedlar budskap på ett enkelt sätt samt är lyhörd och anpassar din kommunikation till mottagaren.

Vi söker dig som:

 • har högskoleutbildning inom bygg- och anläggning och/eller inom byggarbetsmiljöområdet eller har annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • har flerårig aktuell arbetslivserfarenhet som KMA (kvalitet, miljö, arbetsmiljö) eller som byggarbetsmiljöspecialist.

Det är meriterande om du har:

 • ledarerfarenhet och erfarenhet från arbetsmiljöarbete på strategisk nivå i komplexa organisationer.
 • erfarenhet av anläggningsbranschen eller stora organisationer och/eller
 • erfarenhet av rollen som beställare och/eller
 • erfarenhet av riskhantering och ledningssystem

Då stor del av kommunikationen och dokumentationen sker på svenska och engelska ser vi en fördel med att du är bekväm i båda språken.

B-körkort är ett krav då resor ingår i tjänsten.

Ansökan

Din ansökan ska ha inkommit till Trafikverket senast sista ansökningsdatum. De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör. Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom Stora projekt leder vi Trafikverkets allra största investeringsprojekt . Vi arbetar med helheten - från planläggning och byggnation till färdig väg eller järnväg. Hela tiden med fokus på smarta lösningar och effektiv projektledning. Hos oss arbetar du med kollegor och olika intressenter, alla med sina kunskaper och erfarenheter, för att skapa hållbara transportlösningar.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Läs mer här

https://www.trafikverket.se/nara-dig/projekt-i-flera-lan/Ostlanken/

Arbetsgivare
Trafikverket
Hemsida: www.trafikverket.se
Ansökan
Ansök senast 12 August (1 månad 8 dagar kvar)

Ansök här
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.