På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Arbetsmiljöinspektör

Arbetsmiljöinspektör

En av Arbetsmiljöverkets huvudkategorier av anställda är arbetsmiljöinspektörer som åker ut till olika arbetsgivare och tillsynar deras arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets mål är att förebygga ohälsa på arbetsplatserna.

Arbetsmiljöinspektörer arbetar med att följa upp att arbetsgivaren och de anställda har de rutiner för arbetsmiljön som lagar och regler kräver.

Arbetsmiljöinspektören inspekterar arbetsplatser för att kontrollera att arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter följs. Inspektören för en dialog med arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön, men också med exempelvis skyddsombud, arbetsledare och företagshälsovård.

En viktig uppgift är också att studera hur arbetet är organiserat, om det förekommer mobbning och andra relationsproblem eller om de anställda utsätts för skadlig stress. Sådana sociala och psykiska aspekter på arbetsmiljön har blivit allt viktigare.

Om man upptäcker brister i arbetsmiljön ställs krav på företaget att göra något åt saken. Inspektören skriver ett inspektionsmeddelande och bestämmer vilka förbättringar företaget måste uppnå. Däremot lämnar man som arbetsmiljöinspektör inga detaljerade anvisningar om hur företaget ska bära sig åt för att uppfylla kraven. En viktig uppgift för arbetsmiljöinspektören är att upplysa om och tolka nya lagar och författningar.

Utbildning

Arbetsmiljöinspektörer kan ha olika kompetens, gemensamma krav är att man ska ha en högskoleutbildning och gärna flerårig arbetslivserfarenhet. Efter anställning vid ett av arbetsmiljöverkets distrikt får man en omfattande internutbildning. Körkort B krävs.

En bra grund är att ha en teknisk utbildning och likaså utbildning med beteendevetenskaplig inriktning, då sociala och psykologiska aspekter på arbetsmiljön samt organisationsfrågor blivit allt viktigare.

Flera olika program inom högskolan med inriktning mot beteendevetenskap, arbets- och organisationspsykologi samt personal- och arbetslivsfrågor kan vara lämpliga som grund för arbete som arbetsmiljöinspektör. För att antas till högskoleutbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och ofta särskild behörighet.

Framtidsutsikter

Under de närmaste fem åren kan behovet av arbetsmiljöinspektörer komma att öka på grund av stora pensionsavgångar.

Personliga egenskaper

Arbetsmiljöinspektören träffar många människor och behöver vara både utåtriktad och självständig. Samarbetsförmåga är viktigt, men också att ha ett gott omdöme och inte att vara rädd för konflikter.

Övrigt

I Sverige avled 55 personer under 2017 till följd av arbetsplatsolyckor, vilket är en ökning med 25% från 2015. Värst drabbad av arbetsplatsolyckor var åkeribranschen.
Källa: Arbetsmiljöverket

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Health & Safety Manager inom e-handel

Arbetsgivare / Ort: Captica AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Arbetsmiljöinspektör

Om jobbet
Till en av våra kunder verksamma inom e-handel söker vi en Healt & Security Manager till deras site i Kungsängen. Tjänsten Ditt övergripande ansvar är att leda arbetsmiljöarbetet och säkerställa att verksamheten arbetar systematiskt och hållbart. I rollen ingår: - Tillsammans med sitens chefer leda sitens arbetsmiljöarbete - Delta i aktiviteter som syftar till att hålla siten uppdaterad inom området arbetsmiljö, hälsa och säkerhet. - Informera medarbetare om arbetsmiljön och förändringar som sker inom ramen för arbetsmiljö. - Leda och kvalitetssäkra utbildningar inom ramen för arbetsmiljö. - Bevaka ändringar av lagar och regler som rör arbetsmiljö - Agera sakkunnig inom område arbetsmiljö och följa forskning och utveckling inom området - Samverka med Skyddsombud och fackliga ombud. - Leda och ansvara för olycksfallsutredningar. - Bevaka att lagar och regler inom arbetsmiljöområdet efterlevs. Vem är du? Du är van att snabbt sätta dig in i en verksamhet och kunna agera proaktivt med hög förmåga att driva igenom förbättringar. Du har gedigen erfarenhet från liknande roller där du kanske ansvarat för projekt inom området. Du är naturligtvis självgående och är väl uppdaterad inom gällande lagstiftning. Intressant? Då vill vi ha din ansökan omgående. Du blir anställd direkt hos vår kund som tillämpar 6 månaders provanställning. Har du frågor angående rollen är du välkommen att maila på [email protected]
Arbetsgivare
Captica AB
Hemsida: http://www.captica.se
Ansökan
Ansök senast 30 september (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.