På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Akustiker

Akustiker

Akustiker är en person som specialiserat sig inom ämnet akustik. Akustik är läran om ljud, främst hörbart ljud. Att arbeta som akustiker är ett brett yrke där många moment är praktiska i form av mätningar i fält, samtidigt som det krävs ett tekniskt kunnande och du kan behöva göra en hel det komplicerade beräkningar.

Både buller och välljud behandlas inom akustiken. Ordet akustik kommer från grekiskan och betyder "att kunna göra sig hörd". Det är mycket viktigt att ta hänsyn till akustiken när man bygger, inreder och möbIerar teatrar och konserthaIIar eftersom att uppIeveIsen av Ijud är så viktigt när du lyssnar på en konsert, opera, musikaI eIIer ser en teaterförestäIIning.

Det finns olika grenar inom kunskapsområde akustik, varav de tre största är samhällsbuller, byggnadsakustik och industribuller. Samhällsbuller innebär att du som akustiker arbetar med buller i relation till samhällsplanering/åtgärder för vägar, järnvägar, bullerplank och ny infrastruktur.

Byggnadsakustik innebär kontrollmätningar och projektering av bostäder, skolor, sjukhus, kontor med fokus på ljudreduktion av ljud genom väggar och golv, ventilation och avlopp. En akustiker med fokus på industribuller arbetar med buller och vibrationer från industrier, tex bergtäkter, motorsportsbanor, fabriker och andra industrier, både inomhus och utomhus. 

Som rumsakustiker arbetar du med hur ljudet i ett rum uppfattas. Ljudets utbredning och dämpning som bestäms av lokalens utformning, materialval och stomme, dvs konstruktion och ljudisolering av väggar, golv och tak. 

Utbildning

Det finns flera utbildningar på högskolenivå som innehåller kurser i maskinakustik, rumsakustik och akustisk mätteknik. En akustiker är oftast ingenjör inom akustik. De allra flesta som jobbar som akustiker är Civilingenjörer inom akustik och ljud och vibrationer. Chalmers (Tekniska högskolan i Göteborg) och KTH (Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm) erbjuder masterprogram inom akustik.

Visste du att...?

Höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när inre örat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går ännu inte att bota, därför bör du undvika att vistas nära höga ljud eller använda hörselskydd.

Länktips

  • Tekniksprånget - info om praktikplats-projekt med f d elever (under 21 år gamla) på gymnasiala Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet
  • Volvo Cars - en artikel från Ljudlabbet på Volvo
  • Länkar till två av de större konsultbolagen inom akustik: tyrens.se och afconsult.com
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.