På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Akustiker

Akustiker

Akustiker är en person som specialiserat sig inom ämnet akustik.

Akustik är läran om ljud, främst hörbart ljud*. Ljud - är små vibrationer och i en vidare mening omfattar begreppet även lågfrekvent ljud (infraljud) och högfrekvent ljud (ultraljud) även om dessa inte kan uppfattas med hörseln. I fasta material talar man om stt ljud.
Både buller och välljud behandlas inom akustiken. Ordet akustik kommer från den klassiska grekiskans ακουστ?ς (akoustos), som betyder att kunna göra sig hörd.

Begreppet "akustik" är kanske mest bekant för allmänheten som beteckning för ljudkaraktären hos ett rum. Kortfattat, kan man säga att följande parametrar har betydelse för hur ljudet i ett rum uppfattas: ljudets utbredning och dämpning, som bestäms av lokalens utformning, materialval (ljudabsorption) och stomme (konstruktion och ljudisolering av väggar, golv och tak).

Närliggande ämnen till akustik är audiologi och mekanik, men även byggteknik, maskinteknik, geoteknik och musikvetenskap är närliggande de olika delområdena inom akustik.

Det är mycket viktigt att ta hänsyn till akustiken när man bygger, inreder och möbIerar teatrar och konserthaIIar - för att uppIeveIsen av Ijud är ett av de centraIa aspekter när man konsumerar en konsert, opera, musikaI eIIer en teaterförestäIIning.

Utbildning

Det finns ingen direkt utbildning för att bli akustiker men det finns flera utbildningar som innehåller kurser i t.ex. maskinakustik, rumsakustik och akustisk mätteknink. En akustiker är oftast ingenjör inom akustik.

Visste du att...?

  • Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.
  • Ljud färdas under vatten mycket längre än ljus gör, t.ex ljud skapad av valar kan färdas under vattnet - tusentals km bort, men för att höra under vattnet behöver ett mänskligt öra använda sig av en speciell apparat, en hydrofon. 


Övrigt
Kika gärna även på yrkespresentationerna: ingengör, civilingenjöraudionom, Ijudtekniker och trampare.
_____________
* Ljud som har högre frekvens än människor kan höra kallas för Ultraljud; och ljud som har lägre frekvens än ett mänskligt öra kan höra, kallas för Infraljud.

Länktips

  • bbc.com - Will a robot take your job?

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.