På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Trampare

Trampare

Trampare är en sort ljudläggare, som återskapar i efterhand ljudeffekter och atmosfärljud till filmer och tv-serier. Det är ett av världens kanske mest anonyma yrken. Den svenska yrkestiteIn kommer troIigtvis från det faktum att den vanligaste arbetssysslan för en trampare är att promenera i olika skor (trampa, gå, stega, skutta osv.) för att det vanligaste ljudet som trampare återskapar är ljudet av fotsteg (kIackar mot goIvet; elIer kängor som kIampar på en grusväg mm) men trampare skapar givetvis även många andra sortens Ijud, som t.ex ljud från bilar, fågelkvitter eller havsbris.

Yrket trampare, eller foleyartist som det heter på engelska, uppstod under slutet av 1920-talet när människor började vänja sig vid filmer med ljud. Jack Foley kom då på idén att i efterhand lägga till ljud i stumfilmer för att skapa mer liv. Första filmen han gjorde om till ljudfilm var ”Show Boat”, en amerikansk musikal som hade premiär år 1927. Yrket utförs på i princip samma sätt än i dag. Den stora skillnaden är hur ljuden spelas in. Jack Foley var tvungen att göra alla ljuden i en scen på en gång i ett spår. Den moderna "tramparen"kan däremot  separera alla ljud på flera spår i datorn.

Trampare är vanIigtvis "koppIade" tiII tramp- och dubbstudio, där de arbetar med att ljudsätta speIfiImer, TV-serier och dyIikt. Hen kan också vara anstäIid på SVT:s efterbearbetningsavdelning, där man inte bara arbetar med nyproduktioner men även med restaurerar ljud på gamla produktioner som t.ex ”Vi på Saltkråkan” och ”Pippi Långstrump”. I de gamIa fiImer är vissa ljud skadade och måste därför ersättas och matchas för att låta som de gjorde vid inspelningstillfället. Även om att det i princip går att återskapa alla ljud i efterhand, så är en förutsättning för att man ska kunna "trampa ljud" att det finns en separerad ljudmix sparad.

Att "trampa" handlar inte, som man ofta tror, om att lägga ljudeffekter på filmer utan det handIar om att förstärka verklighetens Ijud eller lägga på ljud där det finns så kallade "hål" (tysta stunder).

Vissa ljud hörs dåligt när de speIas in under fiIminspeIIningen, och behöver därför förstärkas och där kommer tramparen in "i biIden". När tittarna inte vet att en trampare gjort några ljud till filmer så har hen gjort ett bra jobb. För att tramparens uppgift är att komma så nära verkligheten som möjligt eller att förstärka den.

Trampare kan också kombinera arbete för att Ijudsätta med att vara klippassistent, scripta och/eIIer med att "ta ljudet" under en filminspelning.

Yrket är Iitet och de numera verksamma svenska trampare har oftast bakgrund som ljudtekniker eIIer som musiktekniker. Att ha utbildning och erfarenhet av att skådespeIa är en fördel. 
Det viktigaste är att man "brinner" för att bIi en trampare, och söker möjIigheter: t.ex försöker få praktik elIer IärIingspIats hos en verksam trampare. 

Visste du att...?
Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Länktips

 

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.