Trampare

Trampare

Trampare / Foley artist är en sort ljudläggare, som återskapar ljudeffekter och atmosfärljud till filmer och tv-serier. Det är ett av världens kanske mest anonyma yrken. Den svenska yrkestiteln kommer troligtvis från att den vanligaste arbetssysslan för en trampare är just att trampa omkring i olika skor, man trampar, går, stegar och skuttar. Det vanligaste ljudet som trampare återskapar är ljudet av fotsteg på olika underlag och med olika skodon, men trampare skapar även många andra sortens ljud, som t ex ljud från bilar, fågelkvitter eller havsbris.

Yrket trampare uppstod under slutet av 1920-talet när människor började vänja sig vid filmer med ljud. Jack Foley kom då på idén att i efterhand lägga till ljud i stumfilmer för att skapa mer liv. Yrket utförs på i princip samma sätt än i dag. Den stora skillnaden är hur ljuden spelas in. Jack Foley var tvungen att göra alla ljuden i en scen på en gång i ett spår. Den moderna tramparen kan däremot separera alla ljud på flera spår i datorn.

Vissa ljud hörs dåligt när de spelas in under filminspelningen, och behöver därför förstärkas och där kommer tramparen in i produktionen. När tittarna inte märker att en trampare gjort några ljud i filmen, så har man gjort ett bra jobb. Trampare kan också kombinera arbetet med ljudsättning med att vara klippassistent, scripta och/eller med att ta ljudet under en filminspelning.

Utbildning

Relevanta utbildningar finns inom flera olika skolformer, bland annat inom KKU, yrkeshögskolan och på högskole-/universitetsnivå.

Utbildning i ljudteknik och skådespeleri är mycket meriterande.

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Arbetsplats

Trampare är vanligtvis kopplade till tramp- och dubbstudios, där de arbetar med att ljudsätta spelfilmer, TV-serier och andra produktioner. Man kan också vara anställd på SVT:s efterbearbetningsavdelning, där man arbetar både med nyproduktioner, men även med att restaurerar ljud på gamla produktioner. I gamla filmer är vissa ljud skadade och måste därför ersättas och matchas för att låta som de gjorde vid inspelningstillfället. Även om det i princip går att återskapa alla ljud i efterhand, så är en förutsättning för att man ska kunna trampa ljud att det finns en separerad ljudmix sparad.

Visste du att...?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när innerörat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.