På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Filmkompositör

Filmkompositör

Filmkompsitör är en tonsättare som specialiserar sig på att skapa musik för att användas inom filmbranschen. För att kunna bli framgångsrik inom den branschen är det bl a nödvändigt att finna sitt egna unika tonspråk. För att kunna skapa olika typer av musik till olika filmtyper krävs det en rätt bred och gedigen musikalisk bas/grund.

Etablering på arbetsmarknaden
Uppdrag att leverera musik till film, TV och spel tar man oftast inom "egen firma" dvs som egenföretagare. Etablering genom nätverk är det som gäller. Det kan vara  tufft att gå den vägen men om man är villig att t.ex arbeta som ljudtekniker på filminspelningar, kan det vara en väg in i branschen (för att "få in foten") ... man kan t.ex söka till Filmarbetarutbildningen och välja inriktning ljud, då får man garanterat de nödvändiga kontakterna ( det "personliga nätverket").

Utbildning

Att hitta var man kan utbilda sig till filmkompositör i Sverige kan vara svårt. Men det finns ändå några olika vägar man kan gå.
På gymnasieskolan rekommenderas i första hand Estetiska programmet, inriktning Musik.
På eftergymnasial nivå kan relevanta utbildningar finnas inom KKU, på högskolor/universitet*, yrkeshögskolor och på folkhögskolor. Ex. finns det en lämplig förutbildning på Gotlands Tonsättarskola.
Folkhögskoleutbildningar som specifikt handlar om musik/komposition hittar man på folkhogskola.nu/Kurser/Amnesomraden/Estetiska-kurser/Musikkurser/Komposition, ex. finns det en ettårig kurs/utbildning "Sound Design" med fokus på bl a filmmusik på Bollnäs folkhögskola.

* Utbildningar på högskolenivå i Sverige:

Visste du att...?
Professor vid Luleå tekniska universitet, Jan Sandström, vann en Guldbagge för sin filmmusik. Källa: http://guldbaggen.se.

Lilla ordboken
Vinjettmusik - är en sort "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik ellervinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för "temasång".

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.