Filmkompositör
Spela filmen

Filmkompositör

Filmkompositör är en tonsättare som specialiserar sig på att skapa musik för att användas inom filmbranschen. För att kunna bli framgångsrik inom den branschen är det bl a nödvändigt att finna sitt egna unika tonspråk. För att kunna skapa olika typer av musik till olika filmtyper krävs det en rätt bred och gedigen musikalisk grund.

Utbildning

Det finns några olika utbildningsvägar man kan gå. På gymnasieskolan rekommenderas i första hand Estetiska programmet, inriktning Musik.

På eftergymnasial nivå kan passande utbildningar finnas inom KKU, på högskolor/universitet, yrkeshögskolor och på folkhögskolor.

Lämplig utbildning finns på Gotlands Tonsättarskola.

Det finns även många utlandsskolor med bra musikutbildningar.

Arbetsplats

Uppdrag att leverera musik till film, TV och spel tar man oftast inom sin egen firma, dvs som egenföretagare.

Etablering genom nätverk är det som gäller. Det kan vara  tufft att gå den vägen, men om man är villig att t ex arbeta som ljudtekniker på filminspelningar, så kan det vara en väg in i branschen.

Visste du att...?

... Professor Jan Sandström, vid Luleå tekniska universitet, vann 2016 en Guldbagge för sin filmmusik till filmen Sophelikoptern.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.