På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tonsättare

Tonsättare

Tonsättare, eller kompositör, skapar musik.

Ibland framför tonsättare sina vekt själv med hjälp av olika musikinstrument, men ibland överlåter hen framförandet av musiken åt andra - pianister, gitarrister, fiol-spelare och andra sortens musiker eIIer tiII sångare.

Du som är intresserad av yrket tonsättare/kompositör se gärna information om yrken musiker, kantor, sångarelåtskrivare, musiklärare, musikterapeut, kulturvetare, cirkelledare, musikinstrumentmakare, producent.

Utbildning

Lämplig utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan. På högskola/universitet finns det ett antal olika passande utbildningar, ex. kan man gå en musiklärarutbildning med inriktning mot arrangering och komposition. Läser man t.ex Arrangering/Komposition, klassisk inriktning, ger den utbildningen en bra bredd både genre- och hantverksmässigt.
Innan man söker till musikutbildningar på högskolenivå, kan det vara bra att gå någon "förutbildning", t.ex på Gotlands tonsättarskola eller på någon folkhögskola.
Bra grundIäggande utbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, i första hand på inriktningen Musik.

Visste du att...?

Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Lilla ordboken

  • Kontrapunkt - är ett samlingsnamn på några kompositionstekniker som har det gemensamt att de resulterar i en polyfon sats, alltså en sats med mycket självständiga stämmor. Ordet 'kontrapunkt' härstammar från 1300-talstermen punctus contra punctum, som kan översättas som stämma mot stämma.
  • Vinjettmusik - är en sort "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik ellervinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för "temasång".
     

Lucia-sången
Kompositören till den populära Lucia-sången "Natten går tunga fjät..." är okänd (folkmelodi från Sicilien) och svensk text till den är skriven av Arvid Rosén. Källa: julsånger.se 

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.