I Sverige hör yrket audionom till de så kallade legitimationsyrken, där socialstyrelsen utfärdar legitimationer och det är förbjudet att arbeta utan en giltig legitimation.
Audionomer arbetar med människor som har besvär med sin hörsel. De utreder vilka slags hörselproblem det rör sig om, provar ut hörselhjälpmedel och hjälper till med hörselträning.
Om en undersökning visar att patienten har en hörselnedsättning ordinerar audionomen lämpliga hjälpmedel. I arbetet ingår att prova ut hjälpmedel, till exempel hörapparat, och lära ut hur de ska användas. Hjälpmedlen ska anpassas så att de fungerar för patienten. Ofta innebär behandlingen ett mycket nära och ibland långvarigt samarbete med patienterna.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Audionomer utbildas på Audionomprogrammet inom högskolan. Utbildningen är 3 år lång vid normal studietakt.
Bra grundläggande kunskaper får du på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet.
Framtidsutsikter
Efterfrågan på audionomer är stor på grund av en allmänt ökad efterfrågan på hörselvård. Arbetsmarknaden skiljer sig åt i olika delar av landet och det är bra att vara beredd på att flytta dit jobben finns. Sacos bedömning är att arbetsmarknadsläget inte kommer att förändras under prognosperioden. Konkurrensen om jobben kommer troligen att vara liten även år 2025 och efterfrågan på hörselvård kommer att fortsätta öka.
Arbetsplats
Audionomer arbetar oftast på hörselvårdsavdelningar och hörcentraler. Andra arbetsplatser är privata läkarmottagningar, inom företagshälsovården och barn- och skolhälsovården. Audionomer kan också arbeta som produktspecialister hos hörapparatfirmor.
Visste du att...?
... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när innerörat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök på musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.
Länktips
- Audionomernas yrkesförening
- försäkringskassan.se - för dig med funktionsvariation
- Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
- Hörselskadades riksförbunds hemsida
- Socialstyrelsen.se- vem får göra vad i sjukvården
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret