På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Logoped
Spela filmen

Logoped

Logoped är ett legitimationsyrke där du arbetar med människor i alla åldrar med att behandla tal- och språksvårigheter. Som logoped kan du behandla personer som till exempel stammar, personer som har svårigheter att svälja och personer med läs- och skrivsvårigheter. En stor patientgrupp är personer som efter en stroke (hjärnblödning) får svårt att förstå tal eller svårt att prata själva. 

Logopeder informerar och handleder anhöriga, förskolepersonal och sjukvårdspersonal så att de kan stödja patienterna i självträning. Logopederna arbetar både självständig och i team genom att samverka i stor utsträckning med andra yrkesgrupper. 

Neurologoped arbetar ofta på neuro- och rehabiliteringskliniker med personer med förvärvade tal-, språk och sväljsvårigheter, ex. med nyinsjuknade patienter med stroke, traumatisk hjärnskada eller progredierande neurologiska sjukdomar. Neurologopeder kan arbeta inom slutenvård men också inom poliklinisk verksamhet, där de bl a genomför sväljningsbedömningar.

Andra arbetstitlar som du kan se i platsannonser är barnlogoped, stamningslogoped, afasipedagog eller röstlogoped. Det är dock samma grundutbildning som krävs, logopedprogrammet. Sedan kan du genom arbetslivserfarenhet och olika kurser specialisera dig inom yrket.

Talpedagog och logoped är inte samma yrke. Talpedagoger är pedagoger och har inte den medicinska delen i sin utbildning som logopeder har. 

Utbildning

Logopedprogrammet är en utbildning på högskolenivå. Du kan bli behörig till logopedprogrammet på många olika gymnasiala program, men de utbildningar som kanske passar bäst är Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet.

Även andra gymnasieprogram kan leda till yrket, ex. Humanistiska programmet, inriktning Språk (utifrån språkintresse) och Vård-och omsorgsprogrammet (utifrån den medicinska aspekten). Logopedexamen kan översättas till engelska som Degree of Master of Science in Speech and Language Pathology.

Lilla ordboken

Dyspraxi - är en funktionsnedsättning som innebär att personen har svårt att koordinera sina muskelrörelser. 
Verbal dyspraxi - svårigheter när det gäller den motoriska programmeringen av talrörelser.
Oral dyspraxi - generella svårigheter att viljemässigt styra munmotoriken. 

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.