Logonom

Logonom

Logonomer arbetar i första hand med talröst genom att lära ut användning av röstteknik, men kan vid behov arbeta med både tal- och sångröst.

Uppdragen som logonomer får kan se väldigt olika ut. Uppdragen kan komma från stora eller små företag, myndigheter, politiker mfl. Många som söker logonomens hjälp känner sig rösttrötta, andra är obekväma eller ovana vid att tala inför grupper och vill ha hjälp med det.

Logonomer arbetar praktiskt med rösten och kroppsspråket och ofta även med hela det personliga uttrycket. Målet för logonomernas arbete är att träna rösten så att den når ut och hörs tillräckligt bra, andra personer behöver hjälp för att arbeta med sin pondus, med sitt taltempo eller röstläge.  

Logonomer kan i sitt dagliga arbete behöva utföra diverse arbetsuppgifter, från att leda övningar, analysera röster och arbeta med texter till att arbeta med fonetik, anatomi och bedriva forskning.

Utbildning

Högskoleutbildning i Logonomi, 120 hp på Stockholms Musikpedagogiska Institutet, SMI.

Bra grundkompetens finns på gymnasiets Estetiska programmet.

Passande grundutbildning kan finnas på yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

För att kunna arbeta som en logonom är lyhördhet oerhört viktigt. Logonomer behöver kunna sätta sig in i olika företagskulturer, se vilka kundernas behov är, vilket förhållningssätt som passar just där och då och kunna behöva anpassa sina metoder.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  4 Lediga jobb som logonom

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.