På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Språkvetare
Spela filmen

Språkvetare

Språkvetare arbetar med språkvetenskap, översättning, lingvistik samt med att språkgranska olika texter. Språkvetare kan arbeta med professionell språkgranskning åt organisationer och företag eIIer bedriva språkvetenskaplig forskning på högskolor och universitet runt om i Sverige. 

En språkvetare kan också arbeta på ett språkbyrå med översättning, tolkning, retorikträning. Majoritet av översättare och tolkar arbetar som frilansande. De uppdragen förmedlas bland annat via Exportrådets Språktjänst eller genom kontaktnät. Om du har svenska språket som specialitet i en högskoleutbildning, kan du även arbeta med kommunikationsfrågor.

Moderna språk är ett ämne som innefattar en stor mängd språk. Kunskaper i moderna språk kan dessutom ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva. 

Om du arbetar som transkriberare skriver du ljudupptagningar från tex intervjuer, förhör eller marknadsundersökningar. Även i den rollen är kunskaper inom språkvetenskap värdefullt. 

Visste du att...?

Ordet "kex" kom in i svenska språket från det engelska ordet cakes (kakor). Men från början anses engelskans cake ha lånats från det fornnordiska ordet kaka. "Kex" kan uttalas på två olika sätt är en källa till diskussion bland språkintresserade. En del anser att kex bör sägas med hårt k (som i kalas), då mer liknar engelskans ordet "cakes". Andra anser att "kex" är ett svenskt ord och då gäller uttalsregeln mjukt k framför vokalen e (alltså ett tje-ljud). Uttalet med tje-ljud vanligare i södra och i västra Sverige.

Det finns uppskattningsvis mellan 3 och 6 tusen språk, men ingen vet exakt hur många. Sverige har ett antal olika dialekter och en av dem är Gutamål, som talas på Gotland. Många dialekter är utrotningshotade då färre pratar och förstår dialekter och allt fler använder sig av huvudspråket, vilket gäller så gott som alla världens länder.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.