På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Översättare

Översättare

En översättare översätter skriven text eller tal (exempelvis på film) från ett språk till ett annat. Det kan vara facktexter, informationsmaterial eller skönlitterära texter. Man översätter i de allra flesta fall från ett eller flera främmande språk till sitt förstaspråk eller till sitt modersmål.

Översättare kan grovt delas upp i två "underyrken": facköversättare och litterära översättare.

Förutom att behärska ett eller flera främmande språk är översättare ofta specialiserade inom ettspecifikt ämnesområden, t.ex. teknik, juridik, ekonomi eller medicin, och då behöver man behärska fackterminologin och även ha minst grundläggande (men helst kunna så mycket som möjligt) kunskaper inom det området (eller de områden) som man översätter inom.

Majoritet av översättare är specialiserade på ett visst ämnesområde eller på en viss typ av texter.

Facköversättare - översätter nästan alla olika typer av text (utom skönlitterära texter); oftast är de välinsatta i ett eller ett fåtal olika fackområden som exempelvis kan vara: teknik, ekonomi eller medicin.

Skönlitterär översättare - översätter litterära texter av olika slag men även kan översätta facktexter (inom framför allt det "allmänlitterära området").

Film- & TV-översättare - översätter talet i filmer, TV-program och nyhetsinslag till undertexter eller till "speakermanus".

Auktorisation
För att bli en auktoriserad översättare måste man ha genomgått ett prov som ger rätt att översätta och legitimera officiella dokument som exempelvis vigselbevis, födelseattester och andra juridiska handlingar.

Auktoriserad translator
Hen översätter alla typer av texter, förutom de skönlitterära, bl a översätter hen betyg och intyg. Lista på de auktoriserade translatorer finns på Kammarkollegiets hemsida.

Att tänka på
För att bli en bra översättare räcker det inte med att ha mycket goda kunskaper i språk, utan man måste även ha en god allmänbildning.

Personliga egenskaper som krävs
är noggrannhet och att man är tålmodig samt har förmågan att arbeta under tidspress.

Utbildning

Universitetesutbildningarna berättigar inte till auktorisation som översättare. För att bli auktoriserad translator (översättare), krävs att man uppfyller vissa krav och klarar de prov som Kammarkollegiet håller. Proven hålls vanligtvis varje vår och höst men inte alltid för alla språk. För mer information om auktorisation för översättare, se kammarkollegiet.se

Se gärna info om Kandidatprogram i språk och översättningTÖI, Tolk- & översättarinstitutet. Kurser som erbjuds inom programmet kan även läsas som fristående kurser. För att ta kandidatexamen för att bli översättare i ett språk som inte erbjuds inom programmet, bör man först skaffa sig minst 60 högskolepoäng i det språket och kan sedan söka till den första kursen, som heter Översättning I; det språket som man har 60 hp i, behöver, dock inte vara det språk som man sedan väljer att läsa utbildningen med.

Du som är intresserad av yrket Översättare, besök Tolk- och översättarinstitutets hemsida och du kanske vill läsa även om följande yrken: Författare, ManusförfattareKorrekturläsare,
TolkSpråklärareSpråkkonsultCirkelledareStudiehandledare.

Svårt att försörja sig som översättare
Endast var fjärde översättare i Sverige kan försörja sig på översättar-yrkesutövandet (uppgift från augusti 2017).

Lilla ordboken
Källspråket - det språk man översätter från;
Målspråket - det språk man översätter till;
TÖI - Tolk & Översättarinstitutet vid Stockholms universitet.

Tävling för ungdomar Juvenes Translatores
ec.europa.eu/info/education/skills-and-qualifications/develop-your-skills/language-skills/juvenes-translatores_en - Juvenes Translatores is a competition to reward the best young translators in the European Union.

Visste du att... ?

Boken "Mästaren och Margarita" av Mikhail Bulgakov, skriven mellan 1928 och 1940, anses vara världens första Fantasy-bok.

Länktips

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.