På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Språklärare
Spela filmen

Språklärare

Sverige är i behov av språkkunniga personer som kan olika språk: i första hand svenska och engelska men också andra språk, bl a därför är Språklärare - ett av de viktigaste yrken.

Lärare på högstadiet, åk7-9 i grundskolan, är oftast behörig att undervisa i tre olika ämnen och gymnasielärare - i två olika ämnen. Alla de olika ämnena kan vara olika språk men det kan också vara så att lärare är behörig att undervisa i ett eller flera språk och dessutom i andra ämnen, som t.ex matematik, historia, idrott eller musik.

Språklärare kan alltså samtidigt vara "mattelärare" eller "historielärare" eller "musiklärare". Man kan därför betrakta som och kalla språklärare för Ämneslärare. Språklärare/ämneslärare kan också vara vuxenlärare, om hen undervisar vuxna på komvux (kommunal vuxenutbildning), högsola/universitet, folkhögskola, inom något projekt eller på ett Studieförbund. 

Även SFI-lärare (lärare i Svenska För Invandrare) hör till Språkärare. Om man undervisar i språk i studiecirkelform, är man i så fall en Cirkelledare, men på sätt och vis också språkIärare. När man undervisar i en studiecirkel, sätter man inte betyg på de studerande. På den punkten (betygsstättning) skiljer sig cirkelledare och lärare åt.

Utbildning

Lärare är i Sverige ett akademiskt yrke, dvs man behöver läsa på högskolenivå. Behörig lärare bör ha lärarexamen från högskola/universitet och kan ansöka om lärarlegitimation hos Skolverket. Får man lärarlegitimation, blir man legitimerad lärare.

Övrigt

Du som är intresserad av detta yrke, kanske också vill läsa om flera yrken, förslagsvis om Språkyrken och om yrken inom område Pedagogiskt arbete.

Visste du att...?

  • Världens mest talade spåk är kinesiska/mandarin, som talas av ca 940 miljoner människor.
  • Om man uttalar "Elefant Shoes" ser det ut (eftersom det är mycket liknande läpp-rörelser man gör) som om man säger "I love you"; om man står tillräckligt långt för att inte kunna höra, kan man lätt tro att personen har sagt "elefant shoes" när hen i själva verket har sagt "I love you". :)

Lilla ordboken
CAE - en förkortning för "Cambridge English: Advanced". Diplomet i CAE är avsett för dig som behöver kunskaper i engelska för arbete och studier. CAE-diplomet accepteras av många brittiska och amerikanska universitet som bevis på tillräckliga kunskaper i engelska.

Tävling för ungdomar Juvenes Translatores
ec.europa.eu/info/education/skills-and-qualifications/develop-your-skills/language-skills/juvenes-translatores_en - Juvenes Translatores is a competition to reward the best young translators in the European Union.


Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.