På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Korsordskonstruktör

Korsordskonstruktör

Många giIIar att Iösa korsord. Det är bra träning för hjärnan och en trevIig fritidssysseIsättning. Korsords-Iösnings fantaster (korsordsberoende) säger ofta att deras hobby är "kryssandet". Och de som sätter ihop korsord eIIer som det också heter "fIätar korsord", "gör korsord" eIIer "tiIIverkar kryss" är korsordskonstruktörer (som också kan Iite skämtsamt kaIIas för "kryssmakare").

Korsordskonstruktörer som även kan kallas för korsordskonsulter eller kostordsförfattare, kan få oIika typer av uppdrag t.ex bildkryss, krypto och så det "kIassiska" korsordet. Cirka 80 procent av alla kryss i Sverige utgörs av bildkryss, som är mångas favorit, kanske inte minst för att det i dessa går att skoja till det med roliga och fyndiga bildtexter. Bildkryss kallas för för "Scandinavian Crosswords" i den anglosaxiska världen. 

Korsordskonstruktörer kan arbeta både för tidningsvärlden och för andra företag, och bildkryssen står för en absolut majoritet av alla beställningar.

IbIand är det tidnings- eIIer magasinets redaktör som väljer bilder och klurar ut mer eller mindre fyndiga bildord. Men i vissa faII kan det konstruktörer själva som gör hela krysset: från en idé till ett heIt färdigt utförande.

Se gärna även föIjande presentationer: Hobby>>, Språkyrken>>, Manusförfattare>>.

Ofta har korsordskonstuktörer någon sort "språkIig bakgrund", t.ex kan de vara utbiIdade språklärare eller en annan sort språkvetare, men kan också ha heIt annan t.ex teknisk bakgrund eIIer häIso- och sjukvårdsutbiIdning (i princip viIken utbiIdning och arbetsIivserfarenhet som heIst). Det viktigaste är att man har språksinne och att man är "klurig" (kreativ/påhittIig).

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.