Producent av text för syntolkning

Producent av text för syntolkning

Producenten av texter för syntolkning skriver ner vad som händer på film och vid olika sorters föreställningar, t.ex en teater. Texterna läses sedan upp av en syntolk eller av en röstskådespelare.

Utmaningen ligger i att beskrivningar måste vara lagom detaljerade, så att de synskadade har möjlighet att föreställa sig det som händer på filmduken eller på en teaterscen, men syntolken måste också hinna läsa upp hela texten innan skådespelarnas talade repliker hörs. 

Producenten av texter för syntolkning behöver tänka på att beskriva både handlingar, miljöer och känslor med ett ganska enkelt språk, så att även personer med begränsat ordförråd kan hänga med i handlingen. Som producent av texter för syntolkning är du expert på att beskriva kortfattat, men ändå få med detaljerade beskrivningar. 

Det kan vara svårt att försörja sig endast som producent av texter för syntolkning. Oftast arbetar du med någonting annat mellan textproducentuppdragen. Därför är det vanligt att du har flera yrken samtidigt.

Visste du att…?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när inre örat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag, därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.