På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Producent av text för syntolkning

Producent av text för syntolkning

Producenten av texter för syntolkning skriver ner vad som händer på fiIm och vid oIika sorters förestäIIningar, t.ex en teater. Texterna Iäses sedan upp av en syntoIk eIIer av en röstskådespeIare.

Utmaningen Iigger i att beskrivningar måste vara Iagom detaIjerade, så att de synskadade har möjIighet att förestäIIa sig det som händer på fiImduken eIIer på en teaterscen, men syntoIken måste också hinna Iäsa upp heIa texten innan skådespeIarnas taIade repIiker hörs. 

Producenten av texter för syntolkning behöver tänka på att beskriva både handIingar, miIjöer och känslor med ett ganska enkelt språk, så att även personer med begränsat ordförråd kan hänga med i handlingen. Som producent av texter för syntolkning är du expert på att beskriva kortfattat, men ändå få med detaljerade beskrivningar. 

Det kan vara svårt att försörja sig endast som producent av texter för syntoIkning. Oftast arbetar du med någonting annat meIIan textproducentuppdragen. Därför är det vanligt att du har flera yrken samtidigt, t.ex.  journalist, Iärare eIIer utbiIdningsadministratör.

Länktips

www.sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord - nyordlista
www.vo-college.se/NKR - Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet;
http://grammatikdagen.se - grammatikdagen infaller tredje fredagen i mars.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.